Skip to main content

Σχεδόν όλα τα γερμανικά Leopard 2 έχουν καταστραφεί στην Ουκρανία

REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Το γερμανικό άρμα μάχης «Leopard 2» ήταν η μεγάλη ελπίδα των Ουκρανών για μια σημαντική ενίσχυση στο μέτωπο κατά των στρατευμάτων του Πούτιν.

Αλλά σχεδόν όλα τα Leopard 2 στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί ή έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, μετά την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση, το καλοκαίρι του 2023.

Από τα 18 τανκς Leopard 2 που παραδόθηκαν από τη Γερμανία, τουλάχιστον 13 «έχουν ήδη χαθεί», σύμφωνα με ουκρανικές πηγές. Αυτό σημαίνει ότι είτε καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, είτε έπεσαν στα χέρια των Ρώσων, όπως προκύπτει από την τελευταία καταμέτρηση του ανεξάρτητου οργανισμού τεκμηρίωσης «Oryx».

Σύμφωνα με την Oryx, η Ουκρανία έχει χάσει τουλάχιστον 935 άρματα μάχης και συνολικά 6.613 στρατιωτικά οχήματα από την έναρξη του πολέμου.

Από τη ρωσική πλευρά, οι απώλειες είναι σημαντικά μεγαλύτερες: το Κρεμλίνο λέγεται ότι έχασε τουλάχιστον 18.015 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 3.396 αρμάτων μάχης όπως το T-72.

Αλλά η Ρωσία μπορεί να βασιστεί στα τεράστια οπλοστάσια της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Ουκρανία εξαρτάται από τις προμήθειες όπλων από τη Δύση.

Στις ουκρανικές απώλειες περιλαμβάνονται και πολλά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Marder. Όπως αναφέρει η Oryx, συνολικά κάπου 48 γερμανικά άρματα μάχης διαφόρων τύπων έχουν ήδη χαθεί. Η Rheinmetall άνοιξε πάντως τον Ιούνιο ένα εργοστάσιο στην Ουκρανία, όπου μπορούν να επισκευάζονται  τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού Marder.

Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά

Αν και η Ισπανία παρέδωσε 19 Leopard 2 στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του έτους, αντισταθμίζοντας έτσι τις απώλειες, αυτά τα άρματα είναι παλαιότερα μοντέλα από εκείνα που παραδόθηκαν από τη Γερμανία.

Ο αμυντικός εμπειρογνώμονας Σεμπάστιαν Σέφερ, από το Κόμμα των Πρασίνων, επισκέφθηκε πρόσφατα εργοστάσιο στη Λιθουανία, όπου επισκευάζονται τα ουκρανικά τεθωρακισμένα. Σε μια επιστολή προς τις εμπλεκόμενες εταιρείες όπλων, τη Rheinmetall και την Krauss-Maffei Wegmann, ο Σέφερ έγραψε στη συνέχεια: «Δυστυχώς, μπορεί να ειπωθεί ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός από τα άρματα μάχης που παραδόθηκαν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη από την Ουκρανία».

Για τη ρωσική προπαγάνδα, ωστόσο, κάθε κατεστραμμένο δυτικό όχημα είναι ένας θρίαμβος. Ένας ρώσος προπαγανδιστής σχολίασε τις εικόνες ενός κατεστραμμένου Marder στο Κουρσκ ως εξής: «Όπως πριν από 80 χρόνια, τα φασιστικά γερμανικά τανκς καίγονται καθώς εισβάλλουν στη Ρωσία».