Skip to main content

«Εκτός ελέγχου» η κατάσταση στον Λίβανο: Τι επιδιώκει το Ισραήλ, πώς απαντούν Χεζμπολάχ και… Χούθι

Καπνός υψώνεται ύστερα από ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο – REUTERS/Aziz Taher

Δραματικές εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω από τον γκρεμό

Αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του έναντι της τρομοκρατικής οργάνωσης, Χεζμπολάχ, εμφανίζεται το Ισραήλ, το οποίο όμως φαίνεται να παγώνει – προς το παρόν τουλάχιστον – το σχέδιο μίας χερσαίας εισβολής στον Λίβανο. Και τούτο γιατί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιλαμβάνεται πως μπορεί τραβώντας τα πράγματα στα άκρα να βρεθεί στην απομόνωση.

Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χθες το βράδυ, είπε ότι ο «Λίβανος αυτή τη στιγμή βιώνει μία κρίση, που απειλεί την ίδια την ύπαρξή του» και προειδοποίησε για ένα «ντόμινο επιπτώσεων», που θα είναι αδύνατο να συγκρατηθεί, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα και η Μέση Ανατολή σε «εκτός ελέγχου καταστάσεις». Ο Χαμπίμπ ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός, όπως έπραξαν και δεκάδες δυτικές χώρες.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού την ίδια ώρα, δημοσίευσε δήλωση που επιδιώκει να «διευκρινίσει ορισμένα σημεία» γύρω από αυτό που χαρακτηρίζει «πολλές παραπλανητικές αναφορές σχετικά με την πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ».

Η δήλωση υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ «συμμερίζεται τους στόχους της πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους στα βόρεια σύνορά μας να επιστρέψουν με ασφάλεια και ασφάλεια στα σπίτια τους». Προσθέτει ότι οι ομάδες συναντήθηκαν την Πέμπτη και λέει ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Λίβανος: Μπαράζ ρουκετών και drones από Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Τα μηνύματα των Ισραηλινών, οι προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και οι… διευκρινίσεις

Να θυμίσουμε ότι ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ζητήσει άμεση κατάπαυση πυρός 21 «για να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης», αλλά και προς μία εκεχειρία στη Γάζα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, από το βήμα του ΟΗΕ, κάλεσε Ισραήλ και Χεζμπολάχ να κάνουν ένα βήμα πίσω από το γκρεμό, για να αποτραπεί ένας πόλεμος «που κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει».

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, η πρόταση είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από Ισραηλινούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Ισραήλ Κατς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά». Και ο ίδιος ο Νετανιάχου ωστόσο διεμήνυσε ότι οι μάχες συνεχιστούν.

Η «διευκρινιστική δήλωση» του πρωθυπουργικού γραφείου ήρθε ύστερα από παρέμβαση του Λευκού Οίκου, ο οποίος τόνισε ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός είχε «συντονιστεί» με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σε κάθε περίπτωση να σφυροκοπά στόχους της Χεζμπολάχ, την ώρα που το βόρειο Ισραήλ δέχεται συνεχώς επιθέσεις με ρουκέτες. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση των ισραηλινών δυνάμεων (IDF) το πρωί της Παρασκευής ακούστηκαν σειρήνες στην Τιβεριάδα και τη Χάιφα. «10 βλήματα εντοπίστηκαν να περνούν από τον Λίβανο, μετά από σειρήνες στην περιοχή της Χάιφα. Μερικά από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν και άλλα αναγνωρίστηκαν ότι έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Νωρίτερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι πύραυλος έπεσε σε ανοιχτό χώρο  στην Τιβεριάδα.

Πύραυλος εξαπολύθηκε εν τω μεταξύ και από τους Χούθι της Υεμένης, αλλά σύμφωνα με τις IDF αναχαιτίστηκε.

Ο στόχος του Ισραήλ

Στο στόχαστρο των ισραηλινών παραμένουν πρωτίστως τα ηγετικά στελέχη ης οργάνωσης. Τα τελευταία 24ωρα οι IDF ανακοίνωσαν ότι τον Αρχηγό της Δύναμης πυραύλων και της Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός θέλουν να αποδυναμώσουν την τρομοκρατική οργάνωση που είναι όμως η καλύτερα οπλισμένη μη κρατική οντότητα παγκοσμίως. Έδειξαν μέχρι στιγμής ότι δεν σταματούν υπό τον φόβο παράπλευρων απωλειών αμάχων. Ωστόσο δεν μπορούν να αγνοήσουν εκκλήσεις και προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Οι επιθέσεις με τους βομβητές και τους ασυρμάτους κατέδειξαν την υπεροχή των Ισραηλινών στην τεχνολογία  και έβγαλαν εκτός μάχης περίπου 1500 «μαχητές» της οργάνωσης, που τυφλώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν. Θύμωσαν όμως ακόμη περισσότερο τον Νασράλα και το Ιράν.

Το Ισραήλ δεν θα ήθελε μία περιφερειακή σύρραξη με τη συμμετοχή και της Τεχεράνης. Αλλά με τη στάση του ενισχύει τις πιθανότητες να οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο.