Skip to main content

Τα δώρα των Τούρκων στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης που διώκεται για διαφθορά

REUTERS/Caitlin Ochs

Τι αποκαλύπτεται στο 57σέλιδο κατηγορητήριο

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς γέμισε τα σεντούκια της προεκλογικής του εκστρατείας με παράνομες ξένες πολιτικές εισφορές και διέσχισε τον κόσμο με χρήματα Τούρκων χωρίς να αποκαλύψει τα δωρεάν προνόμια, δήλωσαν την Πέμπτη οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε ένα εντυπωσιακό κατηγορητήριο κατά του ηγέτη της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ.

Ο Άνταμς, μέλος των Δημοκρατικών, έλαβε περισσότερα από 100.000 δολάρια ως μυστικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν πτήσεων με τουρκική αεροπορική εταιρεία και διαμονές σε ξενοδοχεία, για περίπου μια δεκαετία, σύμφωνα με το 57σέλιδο κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη. Ο Άνταμς έλαβε μέτρα για να προσπαθήσει να καλύψει τα προνόμια, μεταξύ άλλων δημιουργώντας ψεύτικα έγγραφα και διαγράφοντας μηνύματα με υπαλλήλους που εμπλέκονταν στη συμπεριφορά, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Αντιμετωπίζει πέντε ποινικές κατηγορίες, μεταξύ άλλων για δωροδοκία, απάτη και προσέλκυση συνεισφοράς από ξένο υπήκοο.

«Αυτό ήταν ένα πολυετές σχέδιο για την εξαγορά της εύνοιας ενός και μόνο πολιτικού της Νέας Υόρκης που βρισκόταν σε άνοδο: τον Έρικ Άνταμς», δήλωσε ο Ντέμιαν Γουίλιαμς, ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

«Να περιμένουν να ακούσουν την υπεράσπιση»

Ο Άνταμς, 64 ετών, προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να μην αποδεχθούν την αφήγηση των εισαγγελέων. «Ζητώ από τους Νεοϋορκέζους να περιμένουν να ακούσουν την υπεράσπισή μας πριν προβούν σε οποιαδήποτε κρίση», είπε. «Από εδώ και πέρα οι δικηγόροι μου θα φροντίσουν την υπόθεση, ώστε να μπορέσω να φροντίσω εγώ την πόλη».

Ενώ και άλλοι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με έρευνες που σχετίζονται με τη διαφθορά, ο Άνταμς είναι ο πρώτος εν ενεργεία δήμαρχος της πόλης που κατηγορείται στη σύγχρονη ιστορία. Η διοίκησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με τουλάχιστον τέσσερις ομοσπονδιακές έρευνες, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες κορυφαίοι συνεργάτες του -συμπεριλαμβανομένων του αστυνομικού διευθυντή, του διευθυντή σχολείων και του επικεφαλής συμβούλου- ανακοίνωσαν την παραίτησή τους.

Η πορεία του

Ο Άνταμς ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2022, αφού διεξήγαγε μια εκστρατεία κεντρώου προσανατολισμού με επίκεντρο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην πόλη. Είχε περισσότερα από 20 χρόνια καριέρας στην επιβολή του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του ως αρχηγού της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Είναι υποψήφιος για επανεκλογή το επόμενο έτος.

Ο Άνταμς έκανε χάρες σε ορισμένους δωρητές, οι οποίοι τον έβλεπαν ως έναν πολλά υποσχόμενο σύμμαχο και πίστευαν ότι θα μπορούσε κάποτε να γίνει πρόεδρος, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Κατόπιν αιτήματος ενός Τούρκου αξιωματούχου που βοήθησε στην παροχή πολυτελών ταξιδιών, ο Άνταμς το 2021 βοήθησε να διευκολυνθεί το άνοιγμα ενός 36-όροφου τουρκικού προξενικού κτιρίου χωρίς επιθεώρηση πυρκαγιάς, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Ο Άνταμς σταμάτησε επίσης να συνεργάζεται με ένα κοινοτικό κέντρο που συνδέεται με ένα πολιτικό κίνημα που ήταν εχθρικό προς την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Σε μια άλλη περίπτωση, ο Άνταμς συμφώνησε να μην κάνει καμία δήλωση για τη γενοκτονία των Αρμενίων ως δήμαρχος.

Στην Γαλλία… μέσω Τουρκίας

Σε ένα ταξίδι που περιελάμβανε στάσεις στη Γαλλία, την Τουρκία και την Κίνα, ο Άνταμς δέχτηκε τρία δωρεάν εισιτήρια business-class μετ’ επιστροφής, καθώς και διαμονή με μεγάλη έκπτωση σε σουίτα στο St. Regis Istanbul, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Άνταμς πετούσε με την τουρκική αεροπορική εταιρεία λόγω των δωρεάν εισιτηρίων, ακόμη και όταν δεν τον βόλευε, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Το καλοκαίρι του 2017, η σύντροφος του Άνταμς έμεινε έκπληκτη όταν έμαθε ότι είχε πετάξει στην Τουρκία, ενώ ο τελικός του προορισμός ήταν η Γαλλία, ανέφερε το κατηγορητήριο.

Ο δήμαρχος δεν αποκάλυψε ποτέ τα οφέλη στα υποχρεωτικά έντυπα οικονομικής πληροφόρησης ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Άνταμς άρχισε να αναπτύσσει σχέσεις με Τούρκους υπηκόους μέσα σε ένα χρόνο αφότου έγινε πρόεδρος του δήμου του Μπρούκλιν το 2014 και επεδίωκε παράνομες εισφορές από αυτούς μέχρι το 2023. Οι δωρεές από τους ξένους υπηκόους διοχετεύονταν μέσω ατόμων στις ΗΠΑ για να φαίνονται ότι ήταν νόμιμες, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Στο πλαίσιο του σχεδίου, βασίστηκε σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών της πόλης που παρέχει δημόσια κεφάλαια σε υποψηφίους που προορίζονται για την ενίσχυση μικρών δωρεών, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο δήμαρχος απέρριψε τον έλεγχο των δεσμών του με άτομα που είχαν στο παρελθόν περιπέτειες με τον νόμο. Έχει περιγράψει με υπερηφάνεια την καθοδήγησή του σε έναν επίσκοπο με ποινικό μητρώο και έχει διασκεδάσει ανοιχτά με δύο εστιάτορες που είχαν καταδικαστεί ο καθένας για ένα κακούργημα. Ο αντιδήμαρχός του για τη δημόσια ασφάλεια, Φίλιπ Μπανκς, ήταν ένας μη κατηγορούμενος συνεργός σε προηγούμενη ομοσπονδιακή έρευνα για διαφθορά.

Ο Άνταμς έχει πει ότι πιστεύει στο να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους.

Μικρές και μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς

Ταυτόχρονα, η εκστρατεία του και η διοίκησή του έχουν εμπλακεί σε μικρές και μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς. Αρκετοί δωρητές έχουν κατηγορηθεί για κυκλώματα που αφορούσαν παράνομες πολιτικές δωρεές. Πέρυσι ο πρώην επίτροπος του Τμήματος Κτιρίων της πόλης κατηγορήθηκε σε πολιτειακό δικαστήριο για δωροδοκία με αντάλλαγμα τη χρήση της θέσης του για να παρέχει χάρες σε συνεργάτες του.

Νωρίτερα φέτος, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε 70 νυν και πρώην υπαλλήλους της δημόσιας κατοικίας της Νέας Υόρκης για αποδοχή παράνομων πληρωμών με αντάλλαγμα την ανάθεση εργασιών σε εργολάβους.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο πρώην επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης κατηγορήθηκαν για αποδοχή δωροδοκιών δεκάδων χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα την επιτάχυνση των επιθεωρήσεων ασφαλείας.

Από τότε που έγινε γνωστή η είδηση της απαγγελίας κατηγοριών αργά την Τετάρτη, ο Άνταμς αντιμετώπισε αυξανόμενες εκκλήσεις για την παραίτησή του, μεταξύ άλλων από σχεδόν δύο δωδεκάδες μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Ο Δημοτικός Ελεγκτής Μπραντ Λάντερ, ένας Δημοκρατικός που είναι υποψήφιος εναντίον του Άνταμς στις προκριματικές εκλογές του επόμενου έτους, δήλωσε ότι η υπόθεση θα αποσπάσει την προσοχή του Άνταμς από τη διοίκηση της πόλης.

«Ο πιο κατάλληλος δρόμος προς τα εμπρός είναι να παραιτηθεί, ώστε η πόλη της Νέας Υόρκης να έχει την πλήρη εστίαση που απαιτεί η ηγεσία της», ανέφερε ο Λάντερ σε δήλωσή του.

Πηγή: WSJ