Skip to main content

Ιταλία: Ο νόμος του Μουσολίνι που επανέρχεται για να κάνει τους βίαιους μαθητές «σεβαστικούς»

Aύξησh κατά 110% και πλέον, των επιθετικών περιστατικών κατά του διδακτικού προσωπικού από την αρχή του έτους σε σύγκριση με το 2023. Πολλοί δράστες ήταν γονείς

Η Ιταλία επανέφερε σε ισχύ ένα μέτρο για τους μαθητές με προβληματική συμπεριφορά, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την επιθετικότητα προς τους εκπαιδευτικούς.

Η πολιτική της « βαθμολόγησης της συμπεριφοράς», παρόμοια με μέτρο που εισήχθη για πρώτη φορά από τη φασιστική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι το 1924, αποτελεί μέρος ενός εκπαιδευτικού νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Τετάρτη και δίνει στα σχολεία την εξουσία να αποβάλλουν μαθητές με βάση αποκλειστικά τη συμπεριφορά τους, αναφέρει ο Guardian.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που θα βαθμολογούνται με πέντε ή λιγότερο από 10 βαθμούς στη συμπεριφορά, θα χάνουν τη χρονιά και θα επαναλαμβάνουν την τάξη.

Οι μαθητές του λυκείου που θα συγκεντρώσουν μόνο έξι βαθμούς στη συμπεριφορά θα πρέπει να συμμετέχουν σε τεστ πολιτικής αγωγής.

«Κριτήριο» για την συμμετοχή στις απολυτήριες εξετάσεις

Οι βαθμοί στη συμπεριφορά θα επηρεάσουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή στις κρίσιμες απολυτήριες εξετάσεις της Maturità (οι απολυτήριες εξετάσεις από το λύκειο)

Ο Τζουζέπε Βαλντιτάρα, υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση με το σύστημα βαθμολόγησης της συμπεριφοράς αποκαθιστά τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά κεντρικό στοιχείο τον σεβασμό των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών και αποκαθιστά την εξουσία των εκπαιδευτικών».

Σύμφωνα με την Μελόνι η αλλαγή θα «επαναφέρει τον σεβασμό» στα σχολεία.

Για πράξεις βίας εναντίον του προσωπικού των σχολείων έχουν θεσπιστεί πρόστιμα από 500 ευρώ (415 λίρες Αγγλίας) έως 10.000 ευρώ.

Ο νόμος, που αγκαλιάστηκε από την ANP, την ένωση διευθυντών σχολείων της Ιταλίας, έρχεται σε συνέχεια της αύξησης κατά 110% και πλέον, των επιθετικών περιστατικών κατά του διδακτικού προσωπικού από την αρχή του έτους σε σύγκριση με το 2023.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ενώ σε άλλες οι δράστες ήταν οι γονείς των μαθητών.
Οι μαθητές συχνά συγκρούονται με τους καθηγητές τους για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στην τάξη.

O Αντονέλο Τζιανέλι, πρόεδρος του ANP, δήλωσε ότι το μέτρο αποτελεί «ένα βήμα προς τα εμπρός». «Έχουμε ακούσει για πάρα πολλές περιπτώσεις απείθαρχης συμπεριφοράς», δήλωσε. «Είναι σωστό οι μαθητές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ως συνέπεια των πράξεών τους».

«Ενίσχυση μιας αυταρχικής και τιμωρητικής κουλτούρας»

Ο Τομάζο Μαρτέλι, επικεφαλής της εθνικής φοιτητικής ένωσης, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «ενίσχυση μιας αυταρχικής και τιμωρητικής κουλτούρας».

«Οι βαθμοί ως μέτρο για την συμπεριφοράς  μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα περαιτέρω κατασταλτικό εργαλείο στα σχολεία μας», δήλωσε.

Το αρχικό μέτρο της εποχής Μουσολίνι παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, προτού καταργηθεί στα δημοτικά και τα γυμνάσια μετά από διαμαρτυρίες μαθητών.

Με την πάροδο των χρόνων υπέστη τροποποιήσεις πριν καταργηθεί σε όλα τα σχολεία το 2000.

naftemporiki.gr