Skip to main content

Λίβανος: Εντολή Νετανιάχου στον στρατό να μην κάνει πίσω – «Όχι» ΥΠΕΞ Ισραήλ σε κατάπαυση πυρός

REUTERS/Craig Hudson

Ο πόλεμος στην Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να συνεχίσει να πολεμά με «πλήρη ισχύ» και δεν έχει απαντήσει στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και άλλων χωρών για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Η είδηση ​​για κατάπαυση του πυρός – δεν είναι αλήθεια. Πρόκειται για αμερικανογαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου, σύμφωνα με το BBC.

«Τα νέα ​​για τα περί οδηγίας συγκράτησης των δυνάμεων στο βορρά, δεν είναι αληθή» σημείωσε επίσης το γραφείο του Νετανιάχου, ενώ πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ.

«Όχι» σε κατάπαυση πυρός από τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς, από την πλευρά του, απέρριψε τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον βορρά. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», ανακοίνωσε στην πλατφόρμα Χ.

Έκκληση 10 χωρών και της ΕΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός» 21 ημερών

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από μια έντονη διπλωματική κινητικότητα στον ΟΗΕ, 10 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητούν με κοινή δήλωσή τους προσωρινή κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στον Λίβανο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, προκειμένου να αποφευχθεί μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

«Πρέπει να υπάρξει μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ για να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης», τονίζεται στην κοινή δήλωση των χωρών.