Skip to main content

Στις Βρυξέλλες πηγαίνει ο Στάρμερ προς επανεκκίνηση των σχέσεων μετά το Brexit

Leon Neal/Pool via REUTERS

Η σύντομη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την «επανεκκίνηση» της σχέσης της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το Brexit.

«Θέλω να επαναφέρουμε τη σχέση μας με την ΕΕ και να κάνω το Brexit να λειτουργήσει για τον βρετανικό λαό. Ανυπομονώ να επισκεφτώ τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να ξεκινήσουμε συζητήσεις», έγραψε ο Στάρμερ στο X την Τετάρτη.

«Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην Επιτροπή της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε την επαναφορά των σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου», απάντησε η φον ντερ Λάιεν.

Σύντομη συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Η συνάντηση καθορίστηκε μετά τη σύντομη συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θα είναι η πρώτη φορά που ο Στάρμερ θα έχει επίσημες συζητήσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής από τότε που έγινε πρωθυπουργός στις 5 Ιουλίου.

Ο Στάρμερ έχει ήδη συναντηθεί με πολλούς ηγέτες της ΕΕ τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των Μακρόν, Σολτς και Μελόνι, σε μια προσπάθεια να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της Βρετανίας με το μπλοκ, περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά την επίσημη αποχώρησή του.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, ο Στάρμερ είπε ότι ήταν «απόλυτα ξεκάθαρος» σχετικά με την επιθυμία του να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις με την ΕΕ, αλλά είπε ότι αυτό δεν σημαίνει «αναστροφή του Brexit».