Skip to main content

Γκουτέρες: Επίγεια κόλαση ο Λίβανος – Δεν πρέπει να μετατραπεί σε άλλη Γάζα

«Άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα» ζητεί ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Με «Κόλαση επί Γης» παρομοίωσε την κατάσταση στον Λίβανο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο Λίβανος είναι στο χείλος της αβύσσου», τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως «ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει τον Λίβανο να μετατραπεί σε άλλη Γάζα».

Οι διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη λιβανική Χεζμπολάχ πολλαπλασιάστηκαν την Τετάρτη, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μίλησε περί προετοιμασίας για «πιθανή είσοδο» των ισραηλινών στρατευμάτων του στον Λίβανο για να πλήξουν το σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία για περιφερειακή ανάφλεξη.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα». Ο κ. Μικάτι κατήγγειλε πως το Ισραήλ παραβιάζει τη λιβανική εθνική κυριαρχία.

Ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αν θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός σύντομα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου είπε ότι «ελπίζει πως ναι».

Διαβάστε ακόμη:

Λίβανος: Έκκληση 10 χωρών και της ΕΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός» 21 ημερών