Skip to main content

Λίβανος: Έκκληση 10 χωρών και της ΕΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός» 21 ημερών

REUTERS/Karamallah Daher

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ

Μετά από μια έντονη διπλωματική κινητικότητα στον ΟΗΕ, 10 χώρες και η η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητούν με κοινή δήλωσή τους προσωρινή κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στον Λίβανο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, προκειμένου να αποφευχθεί μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

«Πρέπει να υπάρξει μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ για να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης», τονίζεται στην κοινή δήλωση των χωρών που κυκλοφόρησε ο Λευκός Οίκος μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ.

«Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι απαράδεκτη και παρουσιάζει έναν μεγάλο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης». «Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου. Είναι καιρός να υπάρξει μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους αμάχους και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια», τονίζεται στη κοινή δήλωση.

Η διπλωματία «δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης», τονίζεται στην δήλωση. «Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως… και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση».

«Είμαστε τότε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, ώστε να τερματιστεί εντελώς αυτή η κρίση», καταλήγει η κοινή  δήλωση.

Κοινή δήλωση Μπάιντεν – Μακρόν

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε επίσης μια ξεχωριστή δήλωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προτρέποντας για «ευρεία έγκριση» της κοινής δήλωσης και «για την άμεση υποστήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου.

«Είναι καιρός για μια διευθέτηση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου που διασφαλίζει ασφάλεια και ασφάλεια για να επιτρέψει στους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η ανταλλαγή πυρών από τις 7 Οκτωβρίου, και ειδικότερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, απειλεί μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση και ζημιά στους αμάχους», αναφέρουν οι δύο πρόεδροι, ζητώντας «προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να δώσουμε στη διπλωματία την ευκαιρία να επιτύχει και να αποφύγουμε περαιτέρω κλιμάκωση πέρα ​​από τα σύνορα».