Skip to main content

Πούτιν: Διατηρούμε το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών ακόμη για απειλές με συμβατικά όπλα

REUTERS/Maxim Shemetov/Pool

Σημαντική κλιμάκωση της σχετικής ρητορικής του Ρώσου Προέδρου.

Σε νέες πυρηνικές απειλές προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του «συμβουλίου πυρηνικής αποτροπής», ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας εναντίον της χώρας του, συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, και της εχθρικής απειλής κατά της ρωσικής κυριαρχίας με συμβατικά όπλα.

Μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος συμπεριέλαβε και την Λευκορωσία στις χώρες για τις οποίες η Ρωσία διατηρεί το αυτό δικαίωμα, σε περίπτωση που απειληθούν.

Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εφόσον δεχθεί επίθεση από οποιοδήποτε κράτος αλλά ακόμη και μία «συμβατική» επίθεση στη Ρωσία, εφόσον υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη, θα μπορούσε να θεωρηθεί από κοινού επίθεση, ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος, σε μια σημαντική κλιμάκωση της σχετικής ρητορικής του.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι επίκειται μαζική διασυνοριακή επίθεση από αέρος, με στρατηγικά αλλά και τακτικά εναέρια μέσα, πυραύλους κρουζ, drones και υπερηχητικούς πυραύλους.

«Βλέπουμε», είπε ακόμη ο Ρώσος Πρόεδρος, «να αναδεικνύονται νέες πηγές στρατιωτικών απειλών και κινδύνων για τη Ρωσία και τους συμμάχους της καθώς η «τρέχουσα πολιτική κατάσταση αλλάζει δυναμικά σε όλον τον κόσμο, κάτι που εμείς λαμβάνουμε υπ’ όψιν».

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Ετοιμάζει επιθέσεις σε πυρηνικές υποδομές

Νωρίτερα από το βήμα του ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι σχεδιάζει επιθέσεις σε πυρηνικές υποδομές της Ουκρανίας.

«Έλαβα πρόσφατα και άλλες ανησυχητικές πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας ότι ο Πούτιν φαίνεται να σχεδιάζει επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις μας και τις υποδομές τους», είπε ο Ζελένσκι κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε αμφιβολίες για το «αληθινό ενδιαφέρον» μιας ώθησης από την Κίνα και τη Βραζιλία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας: «Δεν θα αυξήσετε την ισχύ σας εις βάρος της Ουκρανίας».

«Όταν κάποιοι προτείνουν εναλλακτικές, σχέδια διευθέτησης με μισή καρδιά, λεγόμενες δέσμες προτάσεων, όχι μόνο αδιαφορούν για τα συμφέροντα και την οδύνη των Ουκρανών αλλά δίνουν στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν πολιτικό χώρο για να συνεχίσει τον πόλεμο», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης πως η χώρα του «δεν θα δεχθεί ποτέ μια συμφωνία ειρήνης που θα της επιβληθεί» από τις μεγάλες δυνάμεις.