Σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου στον Ειρηνικό για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, προχώρησε η Κίνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Πεκίνο.
Ο πύραυλος, οποίος ήταν εξοπλισμένος με μια εικονική κεφαλή, έπεσε στην προγραμματισμένη περιοχή- στόχο, στην ανοιχτή θάλασσα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, που είναι ασυνήθιστη ,επειδή σπάνια αναφέρονται τέτοιες κινεζικές δοκιμές πυραύλων. Σύμφωνα με το υπουργείο, «σκοπός ήταν να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της εκτόξευσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
«Ήταν μια εκτόξευση ρουτίνας στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος εκπαίδευσης και δεν στράφηκε εναντίον καμίας χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ζανγκ Σιάογκανγκ, προσθέτοντας ότι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων οι γύρω χώρες.
Το Πεκίνο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο του πυραύλου ή τη συγκεκριμένη περιοχή της δοκιμής.
Ο Ankit Panda της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι η Κίνα συνήθως διεξάγει τέτοιες δοκιμές στον δικό της εναέριο χώρο. «Αυτό είναι διαφορετικό και πιθανώς η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που βλέπουμε μια τέτοια δοκιμή».
Η δοκιμή είναι πιθανόν μια ένδειξη «του συνεχιζόμενου πυρηνικού εκσυγχρονισμού της Κίνας, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στις νέες απαιτήσεις για δοκιμές».
Η τελευταία γνωστή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Κίνα πάνω από τον Ειρηνικό χρονολογείται από τον Μάιο του 1980. Εκείνη την εποχή, ο πύραυλος Dongfeng-5 κάλυψε μια απόσταση 9.000 χιλιομέτρων.
Η Κίνα αργότερα δοκίμασε άλλα μοντέλα πυραύλων τύπου Dongfeng (DF) υπό διαφορετικές συνθήκες. Η Κίνα διαθέτει τον DF-41, έναν τύπο διηπειρωτικού πυραύλου, που μπορεί να διανύσει έως και 15.000 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Κίνα έχει περισσότερες από 500 πυρηνικές κεφαλές και αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνει το οπλοστάσιό της. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα εξακολουθεί να έχει σημαντικά λιγότερες πυρηνικές κεφαλές από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.