Skip to main content

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για την επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

REUTERS/Karamallah Daher

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά με τις αναφορές για πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ με στόχο την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, αλλά συνεχίζει να πιστεύει ότι μια διπλωματική λύση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Βαθιά ανήσυχοι», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξη στο CNN. «Και πάλι στοιχεία… ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια νόμιμη απειλή από μια τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν».

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, δήλωσε ο ίδιος. «Κανένα κράτος δεν θα πρέπει να είναι αναγκασμένο να ζει με αυτές τις απειλές ακριβώς στην άλλη πλευρά των συνόρων, ακριβώς δίπλα του».

Τυφλοί ή ακρωτηριασμένοι 1.500 μαχητές της Χεζμπολάχ μετά τις εκρήξεις των βομβητών

Εκτός μάχης -είτε έχοντας ακρωτηριαστεί είτε χάνοντας την όρασή τους- τέθηκαν 1.500 μαχητές της Χεζμπολάχ ύστερα από την ισραηλινή επίθεση στους βομβητές, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Ωστόσο, και παρότι αυτό συνιστά μεγάλο πλήγμα, αντιπροσωπεύει ένα μικρό και μόνο τμήμα της ισχύος της Χεζμπολάχ, που σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κογκρέσου αριθμεί 40.000-50.000 μαχητές. Με τον ίδιο τον ηγέτη της (Νασράλα) να ανεβάζει τον αριθμό στους 100.000.

Από τον Οκτώβριο, όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυρά εναντίον του Ισραήλ σε υποστήριξη της Χαμάς στη Γάζα, έχει ανακατανείμει τους μαχητές σε περιοχές του μετώπου στον νότο, περιλαμβανομένων ορισμένων από τη Συρία, δήλωσαν οι τρεις πηγές.

«Φορτώνει» επίσης ρουκέτες στον Λίβανο με γρήγορους ρυθμούς, προβλέποντας παρατεταμένη σύγκρουση, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο Reuters.

Πολλά από τα όπλα της είναι ιρανικά, ρωσικά ή κινεζικά μοντέλα.