Skip to main content

Εντείνονται οι φόβοι χερσαίας επέμβασης: Ταξιαρχίες στα σύνορα με τον Λίβανο στέλνει το Ισραήλ

Από τα σημερινά κτυπήματα επλήγησαν πάνω από 280 στόχοι της Χεζμπολάχ, εκ των οποίων 60 αφορούσαν το δίκτυο πληροφοριών

Εντεινόμενες ενδείξεις ότι το Ισραήλ ενδεχομένως ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στον Λίβανο προσφέρουν δύο εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

Αφενός έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ απέστειλε δύο επιπλέον ταξιαρχίες στα σύνορά του με τον Λίβανο, προκειμένου «να διεξαγάγει επιχειρησιακές δραστηριότητες», σύμφωνα με τη διατύπωση του ισραηλινού στρατού.

«Οι ταξιαρχίες θα καταστήσουν δυνατή τη μάχη μας ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ και θα ενισχύσουν την άμυνα του Ισραήλ», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης, υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε αξιωματικούς και στρατιώτες που εκτελούσαν ασκήσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, δήλωσε: «Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση του πολέμου και πρέπει να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για ελιγμούς και δράση».

Σύμφωνα με το Reuters, o Γκόρντιν δεν διευκρίνισε εάν το σχόλιό του αφορούσε το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, εξάλλου, πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί συνεδρίαση συμβουλίου υπουργών για τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα σημερινά πλήγματά του κατέστρεψαν πάνω από 60 στόχους, οι οποίοι συνιστούσαν «κέντρα συλλογής πληροφοριών, κέντρα διοίκησης και πρόσθετες υποδομές που χρησιμοποιούσε ο εχθρός για να επεξεργάζεται κρίσιμες πληροφορίες».

Χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ισραηλινός στρατός με πληγέντες στόχους από το δίκτυο συλλογής πληροφοριών της Χεζμπολάχ.

Συνολικά, από τα σημερινά κτυπήματα, επλήγησαν πάνω από 280 στόχοι της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Πλήγμα για πρώτη φορά σε βόρειο οικισμό του Λιβάνου

Την Τετάρτη επίσης, αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν για πρώτη φορά οικισμό στο βόρειο Λίβανο, όπου δεν υπάρχουν θέσεις της Χεζμπολάχ, μετέδωσε το Λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων, ΝΝΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στόχος της επιδρομής ήταν το χωριό Μουασάρα, στην περιοχή Τζιμπέιλ, 35 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού.

«Από την ισραηλινή επιδρομή υπάρχουν τραυματίες», αναφέρει το ΝΝΑ. Το χωριό αυτό εθεωρείτο ασφαλές καθώς κατοικείται από Χριστιανούς, που δεν έχουν καμία σχέση με τη Χεζμπολάχ.

Φωτογράφος του AFP επί τόπου ανέφερε πως ένα σπίτι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, με τους διασώστες να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.

Οι νεκροί «ήταν άμαχοι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο και είχαν έρθει εδώ (…) Είναι φτωχές οικογένειες, που δεν είχαν πού να πάνε», λέει η Φάτιμα, κάτοικος του χωριού που ζήτησε να αναφερθεί μόνο το μικρό της όνομα.

«Ποιο είναι το μήνυμα πίσω από αυτό; Πού να πάμε από εδώ; Δεν θα φύγουμε», πρόσθεσε. «Πλέον κανένας τόπος δεν είναι ασφαλής».

Στους 90.000 οι εκτοπισμένοι

Τουλάχιστον 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στον Λίβανο, από τις αρχές της εβδομάδας, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ενώ τουλάχιστον 51 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα σύμφωνα με τον Λιβανέζο υπουργό Υγείας.

Από προχθές, Δευτέρα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε «90.530 νέους εκτοπισμένους», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση.