Οι επιθέσεις της τελευταίας εβδομάδας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο απέδειξαν την τεράστια υπεροχή του Ισραήλ έναντι της λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης στη συλλογή πληροφοριών και την τεχνολογία. Προκάλεσαν όμως και ένα λουτρό αίματος, με δεκάδες αμάχους, ακόμη και παιδιά μεταξύ των νεκρών, που οδηγεί πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το επόμενο βήμα ίσως να είναι μία χερσαία εισβολή.
Ένας χερσαίος, ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ των δύο, αν συμβεί, θα είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία.
Η WSJ σε εκτενές άρθρο της παρουσιάζει τα όπλα και τις αδυναμίες των δύο πλευρών και το τι θα πρέπει να περιμένουμε σε μία τέτοια περίπτωση.
Το «διαμάντι» και άλλοι πύραυλοι
Η Χεζμπολάχ, η οποία πλήττει τακτικά στόχους στο Ισραήλ για σχεδόν ένα χρόνο, έχει κρατήσει ως εφεδρεία ένα τεράστιο οπλοστάσιο ρουκετών, drones και αντιαρματικών πυραύλων που μπορεί να αναπτύξει απέναντι στο Ισραήλ. Σήμερα γνωστοποίησε ότι χρησιμοποίησε έναν νέο πύραυλο, τον Fadi 3, σε επίθεση κατά ισραηλινής στρατιωτικής βάσης.
Μεταξύ των πιο επικίνδυνων νέων όπλων της είναι ένας κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος ιρανικής κατασκευής που ονομάζεται Almas (στα περσικά σημαίνει διαμάντι) που δίνει στη Χεζμπολάχ πολύ υψηλότερο βαθμό ακρίβειας στα χτυπήματά της από ό,τι είχε όταν πολέμησε για τελευταία φορά απέναντι στο Ισραήλ, το 2006. Σε εκείνον τον πόλεμο σκοτώθηκαν 121 στρατιώτες και πάνω από 40 άμαχοι του Ισραήλ, μαζί με περισσότερους από χίλιους Λιβανέζους.
Ο Almas θεωρείται ευρέως από στρατιωτικούς αναλυτές μια αντίστροφη μηχανική έκδοση ενός ισραηλινού πυραύλου που ονομάζεται Spike.
Σε γενικές γραμμές είναι συγκρίσιμος με προηγμένους αντιαρματικούς πυραύλους, όπως ο αμερικανικός Javelin, που η Ουκρανία χρησιμοποίησε για να ανατινάξει ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα εισβολής το 2022. Στην πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όπλου από τη Χεζμπολάχ τον Ιανουάριο, ένα βίντεο που τραβήχτηκε από τον ίδιο τον πύραυλο, τον δείχνει να εκτοξεύεται από τον νότιο Λίβανο και στη συνέχεια να συντρίβεται σε έναν λόφο γεμάτο με ραντάρ και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στο βόρειο Ισραήλ.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner σχεδίαζε επίσης να δώσει στη Χεζμπολάχ ένα προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα SA-22, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Δεν είναι σαφές εάν το σύστημα παραδόθηκε.
Όπως και στον πόλεμο του 2006, που κατέληξε σε αδιέξοδο, το Ισραήλ θα κληθεί να πολεμήσει σε ένα πεδίο μάχης στον νότιο Λίβανο που η εξτρεμιστική οργάνωση γνωρίζει πολύ καλά. Η σύγκρουση θα μπορούσε να είναι πολύμηνη, να εξελιχθεί δηλαδή σε κάτι αντίστοιχο με τον πόλεμο στη Γάζα.
«Είναι λίγο σαν να λέμε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980 “ας επιστρέψουμε στο Βιετνάμ”», λέει στη WSJ ο Ντάνιελ Μπάιμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος συνέγραψε μία πρόσφατη μελέτη του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ. Η διαφορά με το οπλοστάσιο και τις δυνατότητες της Χαμάς είναι τεράστια. Πρόκειται εξάλλου για την βαρύτερα οπλισμένη μη κρατική οντότητα στον κόσμο.
Το δίκτυο των σηράγγων και η εκπαίδευση
Όσοι γνωρίζουν τη Χεζμπολάχ λένε ότι η ομάδα επιτάχυνε τις πολεμικές της προετοιμασίες τους τελευταίους μήνες, επεκτείνοντας το δίκτυο σηράγγων της στο νότιο Λίβανο, επανατοποθετώντας μαχητές και όπλα. Το Ιράν έχει αυξήσει τις προμήθειες φορητών όπλων και ρουκετών, μαζί με κατευθυνόμενους και μη κατευθυνόμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, λένε Αμερικανοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι. «Ο νότος είναι σαν κυψέλη αυτή τη στιγμή», είπε στη WSJ πρώην μέλος της Χεζμπολάχ αναφερόμενος στις στρατιωτικές προετοιμασίες. «Ό,τι έχουν οι Ιρανοί, το έχουμε και εμείς».
Οι μαχητές της έχουν επίσης εκπαιδευτεί περαιτέρω από τη μάχη στον πόλεμο στη γειτονική Συρία, όπου πολέμησαν δίπλα στις ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις και έμαθαν τις τεχνικές μάχης των συμβατικών στρατών.
Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να αντιγράψει τις τακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας σμήνη πυραύλων και drones σε μία προσπάθεια να συντρίψει ή να απενεργοποιήσει την αεράμυνα του Ισραήλ και να χτυπήσει στρατιωτικές βάσεις ή λιμάνια και το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση τα θύματα θα είναι εκατοντάδες.
Η υπεροχή και τα μειονεκτήματα του Ισραήλ
Είναι απίθανο η Χεζμπολάχ να νικήσει το Ισραήλ σε έναν συμβατικό πόλεμο. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τις 7 Οκτωβρίου έχουν πλήξει την ηγεσία της και πιθανότατα υποβάθμισαν μέρος της στρατιωτικής ικανότητάς της.
Το συντριπτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στις επιχειρήσεις πληροφοριών έγινε φανερό την περασμένη εβδομάδα καθώς εκτέλεσε ένα περίπλοκο σχέδιο, στο οποίο χιλιάδες βομβητές και ασύρματοι μελών της Χεζμπολάχ εξερράγησαν, τραυματίζοντας χιλιάδες και σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 ανθρώπους. Μια αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή σκότωσε μια ομάδα επίλεκτων στρατιωτικών διοικητών της Χεζμπολάχ.
Ο ισραηλινός στρατός διαθέτει επίσης πολύ πιο προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-35 και πολυεπίπεδης αεράμυνας. Η αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ θα του επέτρεπε να εξαπολύσει καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές και να ακρωτηριάσει τις υποδομές του Λιβάνου, όπως έκανε το 2006.
Το Ισραήλ, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό στρατηγικό μειονέκτημα. Η Χεζμπολάχ δεν θα επιδίωκε να κερδίσει έναν πόλεμο με τη συμβατική έννοια. Αντίθετα, θα είχε ως στόχο να βυθίσει τις ισραηλινές δυνάμεις σε έναν πόλεμο φθοράς, όπως ακριβώς έχει πετύχει να κάνει η Χαμάς, μια μικρότερη, πιο αδύναμη και λιγότερο καλά οπλισμένη ομάδα, 11 μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Το πλεονέκτημά της λιβανέζικής οργάνωσης είναι ότι ξέρει να παίζει το «παιχνίδι» του ασύμμετρου πολέμου.