Skip to main content

Λίβανος: Μακραίνει διαρκώς η λίστα των θυμάτων από τη πλήγματα του Ισραήλ – 50 παιδιά νεκρά

REUTERS/Aziz Taher TPX IMAGES OF THE DAY

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 550 - Οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ανέρχονται σε 1.835

Μακραίνει διαρκώς η λίστα των θυμάτων από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο από χθες, Δευτέρα, αυξήθηκε στους 558.

Μεταξύ των θυμάτων, είναι 50 παιδιά και 94 γυναίκες. Οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ανέρχονται σε 1.835.

Ο απολογισμός «διαψεύδει όλους τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι στοχοποιούνται μαχητές», πρόσθεσε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα, εάν όχι το σύνολο, είναι άνθρωποι χωρίς οπλισμό που βρίσκονταν στα σπίτια τους».

Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό από τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006, τη στιγμή που ο στρατός του Ισραήλ προανήγγειλε και νέες επιθέσεις. Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ ανέφερε: «Δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στη Χεζμπολάχ να χαλαρώσει. Οι επιθέσεις θα επιταχυνθούν σήμερα».

«Θα διαλύσουμε ό,τι έχτισε η Χεζμπολάχ 20 χρόνια», διαμηνύει το Ισραήλ

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μία ημέρα αφού εξαπέλυσε κύμα αεροπορικών επιθέσεων κατά θέσεων της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πλήξει πάνω από 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ, την οποία κατηγορεί πως όχι μόνο αποθηκεύει τους πυραύλους της και άλλα όπλα σε σπίτια, αλλά και χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα. Σήμερα, Τρίτη, το πρωί η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε 65 ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ.

«Θα διαλύσουμε ό,τι έχτισε η Χεζμπολάχ για 20 χρόνια», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι, μέσα σε σπίτια εντοπίστηκαν όχι μόνο ρουκέτες, αλλά και βαλλιστικοί πύραυλοι εμβέλειας εκατοντάδων χιλιομέτρων.

«Καταστρέφουμε πολεμική υποδομή που η Χεζμπολάχ έχτισε για 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφεραν οι IDF σε ανακοίνωσή τους. «Χτυπούμε στόχους και ετοιμαζόμαστε για το επόμενο στάδιο. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στο βόρειο Ισραήλ».

Για το Ισραήλ είναι η Χεζμπολάχ εκείνη που έχει επιλέξει εδώ και καιρό να μετατρέψει τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Ωστόσο τα πλήγματά του φτάνουν πλέον βαθιά μέσα στον Λίβανο και όχι μόνο κοντά στα σύνορα και όλα δείχνουν πως δεν θα διστάσει να κάνει το επόμενο βήμα, μία χερσαία επέμβαση, που θα προκαλέσει ένα ακόμη μεγαλύτερο λουτρό αίματος.

Η ανθρωπιστική καταστροφή που είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες στη Λωρίδα της Γάζας, με πάνω από 40.000 νεκρούς και χωρίς να έχει «εξαλειφθεί από προσώπου γης» η Χαμάς, υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί στον Λίβανο.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Στο μεταξύ, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ κάλεσε όποιον έχει επιρροή στη Μέση Ανατολή να επιδιώξει την αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του Τουρκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι «οι μέθοδοι και τα μέσα του πολέμου που χρησιμοποιούνται εγείρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες για το εάν αυτό συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Στην ίδια ενημέρωση, ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στον Λίβανο, Αμπντισανίρ Αμπουμπακάρ, δήλωσε ότι τέσσερις υγειονομικοί σκοτώθηκαν και πρόσθεσε ότι «έχουμε κάποια στοιχεία και κάποιες καταγραφές που δείχνουν ότι έγιναν επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε ασθενοφόρα».

Ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Μάθιου Σόλτμαρς δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και αναζητούνται νέα καταφύγια για τους εκτοπισμένους.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη που έζησε ο Λίβανος εδώ και 18 χρόνια», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο,  Έτι Χίγκινς.

Διαβάστε επίσης:

Τo Ισραήλ μετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα

Λίβανος: «Θα διαλύσουμε ό,τι έχτισε η Χεζμπολάχ 20 χρόνια», διαμηνύει το Ισραήλ – Χερσαία εισβολή το επόμενο βήμα;