Skip to main content

Κατεπείγουσα σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ για την κατάσταση στον Λίβανο ζητεί η Γαλλία

REUTERS/Aziz Taher

Έκκληση για αποκλιμάκωση και να αποτροπή μίας περιφερειακής ανάφλεξης «που θα ήταν καταστροφική για όλους»

Την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το Παρίσι προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στον Λίβανο, όπου οι συγκρούσεις της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ κλιμακώνονται ραγδαία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Η Γαλλία καλεί τα μέρη και όσους τα υποστηρίζουν σε αποκλιμάκωση και να αποφύγουν περιφερειακή ανάφλεξη που θα ήταν καταστροφική για όλους, ξεκινώντας από τους άμαχους πληθυσμούς. Για αυτό ζήτησα να διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο αυτή την εβδομάδα», ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στον ΟΗΕ.

G7: Κίνδυνος να συρθεί όλη τη Μέση Ανατολή σε ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη με αδιανόητες συνέπειες

Στο μεταξύ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου προειδοποίησαν χθες πως οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις ή ενέργειες αντιποίνων στη Μέση Ανατολή εγείρουν κίνδυνο να γενικευτεί ο πόλεμος σε όλη την περιφέρεια και κανένας δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό.

«Οι δράσεις και αντιδράσεις εγείρουν κίνδυνο μεγέθυνσης αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας» και μπορεί «να σύρουν όλη τη Μέση Ανατολή σε ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη με αδιανόητες συνέπειες», τόνισαν οι ΥΠΕΞ της G7 μετά τη συνεδρίασή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οι ΥΠΕΞ απηύθηναν κάλεσμα «να σταματήσει ο τρέχων κύκλος καταστροφής» κι επέμειναν στο ότι «καμιά χώρα δεν έχει κάτι να κερδίσει από την περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».