«Σήμερα το πρωί, ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν το διαγώνισμα στη χημεία, αλλά τώρα φοβάμαι ότι θα πεθάνω», λέει η Ντάριν Χαμούντ, μαθήτρια στο λύκειο Ράουντα, στα νότια προάστεια της Βηρυτού.
Η Ντάριν, μαζί με χιλιάδες συμμαθητές της, έτρεχαν να βρουν καταφύγιο, καθώς η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπούσε τον νότιο Λίβανο και περιοχές της κοιλάδας Μπεκάα. Η χθεσινή ημέρα συνοδεύτηκε από τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών στην αραβική χώρα από τότε που κλιμακώθηκαν δραματικά οι συγκρούσεις μεταξύ της της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, από την έναρξη του πολέμου στη γειτονική Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο.
Περισσότερες από 400 ισραηλινές επιδρομές καταγράφηκαν χθες, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα, ένας άγνωστος αριθμός παιδιών, γυναικών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας, που προσπαθούσαν να περιθάλψουν όσους μπορούσαν. «Ο αριθμός των νεκρών σε μια μέρα, έφτασε όσους σκοτώνονται κατά μέσο όρο στον Λίβανο κάθε τρεις μήνες», γράφει η εφημερίδα L` Orient le Jour.
Νέα φάση στον πόλεμο
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνιστούν άλλωστε «ένα άλμα σε ένταση της επίθεσης του Ισραήλ, που το τοποθετεί στο επίπεδο της εισβολής του στη Γάζα», τονίζουν ισραηλινές πηγές. «Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξαμε την ισορροπία ασφάλειας, την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά και αυτό ακριβώς κάνουμε», προειδοποίησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μήνυμά του.
Η γραμμή του Νετανιάχου είναι σαφής : Ο τρίτος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είναι προ των πυλών. Μετά τον πρώτο πόλεμο του 1982 εναντίον των παλαιστινίων που είχαν καταφύγει στο Λίβανο και τη σύρραξη του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που διήρκεσε 34 ημέρες, ο Νετανιάχου, φαίνεται να έχει βάλει στόχο να «διαγράψει τη Χεζμπολάχ από το χάρτη», με κάθε μέσο.
Το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει την κλιμάκωση. Να βομβαρδίσει το νότιο Λίβανο με ένταση παρόμοια με αυτή που αναπτύσσει στη Λωρίδα της Γάζα. Ακόμη κι αν ο Λίβανος καταστραφεί και γίνει …Γάζα.
Με τις εκρήξεις των ηλεκτρονικών συσκευών στα χέρια των ανταρτών της Χεζμπολάχ και τις επιδρομές στα περίχωρα της Βηρυτού, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να εξουδετερώσουν ένα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής διοίκησης της φιλο-ιρανικής οργάνωσης. Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να διαθέτει πάντως ένα τεράστιο οπλοστάσιο, το οποίο αποκτήθηκε με τα χρόνια από το Ιράν και τη Συρία, με επιθετικές δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές της Χαμάς στη Γάζα.
Πύρρειος νίκη
Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα επικρατήσει στον Λίβανο, αλλά αυτό θα σήμαινε μια Πύρρειο νίκη. Διότι ο πόλεμος θα μπορούσε να κερδηθεί μόνο με το βαρύ τίμημα ενός άνευ προηγουμένου αριθμού νεκρών, αθώων λιβανέζων πολιτών.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα αντιδράσεων στον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο και να καταστρέψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ-τη γέφυρα δηλαδή, μεταξύ του Ισραήλ και των κρατών του Κόλπου. Όπως λέει ο παλαιστίνιος συγγραφέας Ουαλίντ αλ Χοντάλι, «το Ισραήλ με τις επιθέσεις του στο Λίβανο, ενώνει τον αραβικό κόσμο, όλοι οι Άραβες κατανοούν τον κίνδυνο επίθεσης από έναν κοινό εχθρό».
Ταυτόχρονα, σε αυτή τη σύγκρουση, η Ευρώπη θα καταλήξει να υιοθετήσει μια αντι-ισραηλινή θέση, ενώ η ενεργή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο, θα ήταν δυνατή μόνο εάν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά ακόμη κι αν καταλάβει με χερσαία επέμβαση το νότιο Λίβανο, το Ισραήλ, οι απώλειες που θα έχει για την σταθεροποίηση της κατοχής θα είναι πολύ μεγάλες.
Το «παιγνίδι» δεν τελειώνει
Δύσκολα το Ισραήλ θα κατορθώσει να «τελειώσει» τη Χεζμπολάχ και να κλείσει το «παιχνίδι». Στη Γάζα άλλωστε, μετά από έναν χρόνο πολέμου, με 40.000 νεκρούς Παλαιστίνιους και ένα ερειπωμένο τοπίο, η Χαμάς εξακολουθεί να αντιστέκεται.
Τα ερωτήματα πολλά: Είναι έτοιμο το Ισραήλ να εισέλθει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί το ανθρώπινο κόστος, η διάρκεια και η δυνατότητα επίτευξης των στόχων;
Είναι έτοιμο το Ισραήλ να ποντάρει ξανά στην άνευ όρων βοήθεια των δυτικών χωρών; Η μήπως τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνουν έως ότου επιλυθεί ο πόλεμος της Ουκρανίας, που «βλέπει» τη Μέση Ανατολή μόνο ως βοηθητικό μέτωπο για την εξάντληση των πόρων της Δύσης!