Skip to main content

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Τι ανέφερε ο κατηγορούμενος σε σημείωμα που είχε γράψει μήνες πριν

REUTERS/Jonathan Drake

Βρέθηκε στο αυτοκίνητό του χειρόγραφη λίστα με τις ημερομηνίες και τους χώρους όπου επρόκειτο να εμφανιστεί ο Τραμπ

Ο 58χρονος Ράιαν Ρουθ, ο οποίος κατηγορείται ότι κρυβόταν φέροντας όπλο κοντά στο γήπεδο γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, είχε γράψει σημείωμα μήνες πριν, λέγοντας ότι σκόπευε να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.

Παράλληλα, βρέθηκε στο αυτοκίνητό του χειρόγραφη λίστα με τις ημερομηνίες και τους χώρους όπου επρόκειτο να εμφανιστεί ο Τραμπ, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο 58χρονος αναμένεται να παρουσιαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τις επόμενες ώρες.

Τι έγραφε στο σημείωμα

Το σημείωμα φαίνεται να είχε γραφτεί για το σενάριο μιας αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας. «Αυτή ήταν μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά απέτυχα» αναφέρεται στο σημείωμα και προστίθεται: «Προσπάθησα για το καλύτερο».

«Είναι στο χέρι σας τώρα να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Και θα προσφέρω 150.000 δολάρια σε όποιον μπορεί να ολοκληρώσει τη δουλειά», αναφέρεται στο σημείωμα.

Βάσει των δικαστικών εγγράφων που επικαλείται το BBC, το σημείωμα παραδόθηκε μέσα σε κουτί στο σπίτι ενός μάρτυρα αρκετούς μήνες πριν από το περιστατικό της 15ης Σεπτεμβρίου στη Φλόριντα.

Το κουτί περιείχε επίσης πυρομαχικά, μεταξύ άλλων, ενώ το άτομο που το παρέλαβε δεν το είχε ανοίξει, παρά μόνο όταν συνελήφθη ο κατηγορούμενος. Τότε, επικοινώνησε με τις αρχές.

Μέχρι στιγμής ο 58χρονος αντιμετωπίζει δύο ομοσπονδιακές κατηγορίες για εγκλήματα περί όπλων, ωστόσο ενδέχεται να του ασκηθούν και νέες κατηγορίες.

Τηλεφωνικά αρχεία δείχνουν ότι ο 58χρονος βρισκόταν κοντά στο θέρετρο του Τραμπ για σχεδόν ένα μήνα.

Τα σχέδιά του απετράπησαν όταν έγινε αντιληπτός από πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας να οπλοφορεί έξω από γήπεδο γκολφ στο θέρετρο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρουθ δεν πυροβόλησε στο γήπεδο γκολφ και δεν είχε στο οπτικό του πεδίο τον Τραμπ, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Ο πράκτορας πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του Ρουθ, με αποτέλεσμα ο ύποπτος να διαφύγει προσωρινά, προτού συνελήφθη αργότερα σε αυτοκινητόδρομο της Φλόριντα.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει το κίνητρο του συμβάντος, το οποίο σύμφωνα με το FBI διερευνάται ως προφανής απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.