Skip to main content

Γαλλία: «Δεν θα αλλάξει το συνταξιοδοτικό», διαμηνύει ο Μπαρνιέ

REUTERS/Benoit Tessier

Σήμερα το πρώτο υπουργικό της νέας κυβέρνησης

Η Γαλλία έχει (;) νέα κυβέρνηση, με τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των Υπουργείων να είναι σε εξέλιξη.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε την κυβέρνησή του να εργαστεί με «τη μεγαλύτερη δυνατή συνοχή» και «τη μεγαλύτερη δυνατή αδελφοσύνη», την ώρα που η ομάδα του χαρακτηρίζεται ήδη από εντάσεις με τους βουλευτές του κεντρικού μπλοκ.

Ο Μπαρνιέ επανέλαβε την Κυριακή ότι δεν είχε καμία πρόθεση να δημιουργήσει «αντιπαράθεση» με τον αρχηγό του κράτους, παρόλο που θεωρεί ότι δεν υπάρχουν «τομείς που προορίζονται» αποκλειστικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά μάλλον «κοινά πεδία».

Την ώρα που η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2025, ο οποίος έχει ήδη καθυστερήσει, αποτελεί την προτεραιότητα σε ένα πολύ τεταμένο οικονομικό κλίμα και οι Μακρονιστές αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε αύξηση των φόρων, ο Μισέλ Μπαρνιέ υποσχέθηκε να μην «αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση όλων των Γάλλων».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός  διαβεβαίωσε επίσης ότι οι σημαντικότεροι νόμοι για την «κοινωνική και κοινωνική πρόοδο», όπως εκείνοι για την εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης (IVG), τον γάμο για όλους και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (MAP), θα «διατηρηθούν πλήρως».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεσμεύτηκε επίσης να «αφιερώσει χρόνο για να βελτιώσει» την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ θα απευθυνθεί στον λαό, την 1η Οκτωβρίου.

Πάντως το «μοίρασμα» των Υπουργείων (39 τον αριθμό) έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας/μια Υπουργός από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Το μόνο πρόσωπο που προέρχεται από την αριστερά είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ντιντιέ Μιγκό, πρώην σοσιαλιστής που έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική και δεν είναι ευρέως γνωστός.

«Τάξη, τάξη, τάξη»

«Προτεραιότητα είναι τάξη, τάξη, τάξη», δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μπρυνό Ρετογιό κατά την τελετή παραλαβής των καθηκόντων του από τον απερχόμενο Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Ο γαλλικός λαός θέλει περισσότερη τάξη – τάξη στους δρόμους, τάξη στα σύνορα», δήλωσε ο Μπρυνό Ρετογιό, γερουσιαστής της ριζοσπαστικής δεξιάς γνωστός για τις σκληρές του θέσεις, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης σκληρότερης στάσης στο θέμα της μετανάστευσης.

Η νέα 39μελής γαλλική κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ συνήλθε για πρώτη φορά το πρωί στο Ματινιόν , την πρωθυπουργική κατοικία, για ένα «κυβερνητικό πρόγευμα».

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης – Τα πρόσωπα στα κρίσιμα υπουργεία