Skip to main content

Δανή πρωθυπουργός: Αφήστε τις κόκκινες γραμμές και επιτρέψτε στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία

Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard/via REUTERS

Η Μέτε Φρεντέρικσεν τάσσεται υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων από την Ουκρανία για πλήγματα μέσα στη Ρωσία

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν κάλεσε τη Δευτέρα τους συμμάχους της Ουκρανίας να ανάψουν πράσινο φως στη χρήση των δωρεών όπλων για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας κατά της Ρωσίας.

«Η πρότασή μου είναι, ας τερματίσουμε τη συζήτηση για τις κόκκινες γραμμές», είπε η Φρέντερικσεν στο Bloomberg σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έκαναν λάθος απαγορεύοντας αυτά τα πλήγματα, πρόσθεσε, καθώς κάτι τέτοιο είχε δώσει στη Μόσχα «πολύ καλό φύλλο στα χέρια της».

Οι χώρες που δωρίζουν όπλα, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση των όπλων τους από την Ουκρανία σε επιδρομές μεγάλης εμβέλειας, λόγω των φόβων ότι θα παρασυρθούν περαιτέρω σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες για την άρση αυτών των περιορισμών. Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη πει ότι η Ουκρανία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

«Η πιο σημαντική κόκκινη γραμμή έχει ήδη ξεπεραστεί. Και αυτό ήταν όταν οι Ρώσοι μπήκαν στην Ουκρανία», είπε η Φρέντερικσεν. «Επομένως, δεν θα δεχτώ αυτή την υπόθεση και δεν θα επιτρέψω ποτέ σε κανέναν από τη Ρωσία να αποφασίσει ποιο είναι το σωστό στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη ή στην Ουκρανία».

Πηγές: Bloomberg, Politico

Διαβάστε ακόμη

Ευρωκοινοβούλιο: «Ναι» στη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία για να πλήξει στόχους στη Ρωσία