Skip to main content

Βρανδεμβούργο: Νίκη του SPD – Όρθιο το «κόκκινο κάστρο» απέναντι στην επέλαση της AfD

A voter casts their vote in the ballot box during the Brandenburg state election in Forst, Germany, September 22, 2024. REUTERS/Fabrizio Bensch

Το SPD προηγείται με ποσοστό 31,1%, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις, ενώ το AfD ακολουθεί με 29,6%

Αλώβητο παρέμεινε τελικά το «κόκκινο κάστρο» του SPD στο Βρανδεμβούργο. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Όλαφ Σολτς ήταν ο μεγάλος νικητής των τοπικών εκλογών – κόντρα στις δημοσκοπήσεις – αφήνοντας στη δεύτερη θέση –ενισχυμένη– την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης καταμέτρησης (update: 01:00 μετά τα μεσάνυχτα),  που μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το SPD συγκεντρώνει 30,7% (+4,5 από τις εκλογές του 2019) και η AfD 29,4% (+5,9). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) , η οποία στην πρώτη της εμφάνιση στο Βρανδεμβούργο συγκεντρώνει 13,4%.

Στους ηττημένους της ημέρας το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), το οποίο έλαβε ποσοστό 12,1% (-3,5), οι Πράσινοι, οι οποίοι μένουν κατά πάσα πιθανότητα εκτός βουλής με 4,2% (-6,6), αλλά και η Αριστερά με 35 (-7,7), η οποία, μετά την αποχώρηση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, βλέπει τα ποσοστά της να συρρικνώνονται, ακόμη και στα άλλοτε προνομιακά για αυτή κρατίδια της ανατολής.

Πώς μοιράζονται οι έδρες

Από τις 88 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου, 32 καταλαμβάνει το SPD, 30 η AfD, 14 η BSW και 12 το CDU. Εφόσον ισχύει η άρνηση όλων των κομμάτων να συνεργαστούν με την ακροδεξιά, οι μόνες επιλογές είναι συγκυβέρνηση του SPD είτε με το CDU είτε με την BSW. Ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) έχει ήδη δηλώσει πάντως ότι θα προτιμούσε να συνεργαστεί με το CDU.

Στα επιμέρους αποτελέσματα, ο Ντίτμαρ Βόιντκε, παρότι εξαιρετικά δημοφιλής, δεν κατάφερε να κερδίσει την περιφέρειά του και έχασε από τον υποψήφιο της AfD Κουμπίτσκι, με διαφορά επτά ψήφων. Αντιθέτως, ο επικεφαλής της AfD στο κρατίδιο (και «εξακριβωμένα ακροδεξιός» από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος) Χανς-Κρίστοφ Μπερντ κέρδισε στην περιφέρειά του την υποψήφια του SPD Ναντίνε Γκράσμελ.

Είχε… διαίσθηση ο Σολτς

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από στην Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το κλίμα στο τηλεφώνημα του καγκελάριου με το προεδρείο του SPD, δήλωσε «καλό, ασφαλώς!» και πρόσθεσε: «Είναι σούπερ ότι κερδίσαμε. Το διαισθανόμουν ότι θα συνέβαινε».

Ο νικητής της βραδιάς Ντίτμαρ Βόιντκε δήλωσε ότι πίσω από την επιτυχία της παράταξής του βρίσκεται «πολύ σκληρή δουλειά» κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως είπε, «η σοσιαλδημοκρατία έκλεισε για μία ακόμη φορά τον δρόμο στην ακροδεξιά».

Ο γενικός γραμματέας του CDU Κάρστεν Λίνεμαν έκανε λόγο για «πικρή νίκη», την οποία απέδωσε στην «πόλωση μεταξύ του Ντίτμαρ Βόιντκε και της AfD». Συνεχάρηκε μάλιστα τον κ. Βόιντκε, ο οποίος «τα έπαιξε όλα για όλα και κέρδισε», αναφερόμενος στην δήλωση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού ότι, αν έχανε, θα αποχωρούσε.

«Η ανατολή είναι μπλε», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας της AfD Αλίς Βάιντελ και υποστήριξε ότι η πρωτιά χάθηκε για το κόμμα της μόνο επειδή το SPD με την στρατηγική του προσέλκυσε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Ο έτερος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας Τίνο Χρουπάλα δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά αναφέρθηκε και σε «ευκαιρία που χάθηκε να στείλουμε τον Ντίτμαρ Βόιντκε στην σύνταξη».

Η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ μίλησε για «αρνητική τάση» στην ανατολή για το κόμμα της και τόνισε ότι οι Πράσινοι θα πρέπει να βρουν τρόπο να βγουν από αυτή την κατάσταση. Ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων (FDP) Μπιγιάν Τζιρ-Σαράι, με τα ποσοστά του κόμματός του να περιλαμβάνονται μόνο στα «λοιπά κόμματα», επανέλαβε ότι έχουμε μπροστά μας ένα «φθινόπωρο αποφάσεων», απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον και την συνοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ μίλησε για «αρνητική τάση» στα ανατολικά για το κόμμα της και αιτιολόγησε την ήττα στο Βρανδεμβούργο ως συνέπεια της στρατηγικής ψηφοφορίας, η οποία οδήγησε σε πόλωση μεταξύ του SPD και της AfD.

O αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι επανέλαβε την άποψή του, ότι το κόμμα του θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Ο “φωτεινός σηματοδότης” είναι τοξικός», σχολίασε μέσω Χ, για να δηλώσει λίγο αργότερα στην τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας Welt: «Είτε θα καταφέρουμε πραγματικά να βρούμε έναν εύλογο κοινό παρονομαστή εντός των επόμενων 14 ημερών, τριών εβδομάδων είτε δεν έχει πλέον νόημα για τους Ελεύθερους Δημοκράτες να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτόν τον συνασπισμό».

Ιστορικά χαμηλό ποσοστό για CDU στην ανατολική Γερμανία

Το CDU από την πλευρά του βρίσκεται αντιμέτωπο με το ιστορικά χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του στην ανατολική Γερμανία. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Κάρστεν Λίνεμαν απέδωσε τα χαμηλά ποσοστά του CDU στην μονομαχία μεταξύ του Ντίτμαρ Βόιντκε και του επικεφαλής υποψηφίου της AfD Κρίστοφ Μπερντ, η οποία οδήγησε τελικά σε πόλωση τους ψηφοφόρους.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) είχε φροντίσει να αποφασίσει για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου ήδη πριν από τις σημερινές εκλογές, με τον αρχηγό του CDU να το κατοχυρώνει για τον εαυτό του και απαλλάσσεται ήδη νωρίς από το άγχος του εκλογικού αποτελέσματος.

Η κυβέρνηση υπό τον Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD, CDU, Πράσινοι) δεν φαίνεται για την ώρα να μπορεί να συνεχίσει και, με δεδομένη την άρνηση όλων των κομμάτων να συνεργαστούν με την AfD, ενδεχομένως να χρειαστεί η συμμαχία με την Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Ήδη ο κ. Βόιντκε έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την BSW.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ψήφισε επιστολικά καθώς βρίσκεται στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχε πολλά να κερδίσει από ενδεχόμενη νίκη του κόμματός του στο Βρανδεμβούργο, όπου το SPD έχει κερδίσει όλες τις εκλογές από το 1990. Είχε ωστόσο να χάσει πολλά σε περίπτωση ήττας, καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματός του τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντίτμαρ Βόιντκε επέλεξε να δώσει την προεκλογική μάχη ποντάροντας στο προσωπικό του κεφάλαιο και χωρίς τον καγκελάριο, ο οποίος είναι μάλιστα κάτοικος Βρανδεμβούργου, επειδή δεν ήθελε να μοιραστεί την φθορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Με τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά δύσκολη εκλογική χρονιά για την κυβέρνηση Σολτς και όχι μόνο, με την ήττα των κομμάτων του ομοσπονδιακού συνασπισμού και την εμπέδωση της ανόδου των άκρων στις ευρωεκλογές, στην Σαξονία και στην Θουριγγία. Οι επόμενες κρατιδιακές εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο στο παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικό Αμβούργο και ο Όλαφ Σολτς αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος και με το ερώτημα του εάν τελικά θα διατηρήσει το προνόμιο να τεθεί και πάλι επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του SPD ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του φθινοπώρου του 2025 ή θα αναγκαστεί να αποχωρήσει υπέρ ενός υποψηφίου με μεγαλύτερη δημοτικότητα, όπως ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το εκλογικό « φθινόπωρο» του Όλαφ Σολτς

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς παίζει στο Βρανδεμβούργο το πολιτικό του μέλλον