Skip to main content

Πόλεμος μέχρι να διαγραφεί η Χεζμπολάχ από τον χάρτη

EPA/STR

Η Χεζμπολάχ πάντως, αν και έχει υποστεί σκληρά  πλήγματα, δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί κανείς ότι είναι πραγματικά κατεστραμμένη. Το ερώτημα είναι, τι έπεται;

Ο Λίβανος βίωσε τις χειρότερες αεροπορικές επιδρομές από τις 8 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα. Κάπου 400 θέσεις της Χεζμπολάχ επλήγησαν στη διάρκεια της νύχτας από την ισραηλινή αεροπορία .

Η Χεζμπολάχ  εκτόξευσε 115 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, φτάνοντας πιο μακριά από ποτέ από τότε που η λιβανέζικη πολιτοφυλακή άρχισε να επιτίθεται στο Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, γράφουν οι Times of Israel.

Στον πόλεμο ενεπλάκη τώρα και το Ιράκ. Η λεγόμενη «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ , ανέλαβε την ευθύνη για επιδρομές πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ, τα ξημερώματα.  «Η κλιμάκωση του πολέμου στον Λίβανο σήμαινε κλιμάκωση και στο Ιράκ», δήλωσε εκπρόσωπος της φίλο-ιρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ. Αυτή η επίθεση -πρόσθεσε -είναι μέρος μιας «νέας φάσης του μετώπου υποστήριξής μας στον Λίβανο».

Λόγω της κλιμάκωσης των  επιθέσεων, ο ισραηλινός  στρατός ενίσχυσε τους περιορισμούς για τους κατοίκους στο βόρειο Ισραήλ .Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή μαθημάτων στα Υψίπεδα του Γκολάν και στην παραλιακή πόλη της Χάιφα. Οι χώροι εργασίας θα λειτουργούν, μόνο εάν υπάρχει καταφύγιο κοντά, όπως ανέφεραν οι Times of Israel. Οι υπαίθριες συγκεντρώσεις περιορίζονται σε 10 άτομα το πολύ και οι συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους σε εκατό.

Περιφερειακή έκρηξη

Όλα τα μέσα ενημέρωσης μιλούν για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης» στη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Αλλά η κλιμάκωση έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, σε έναν σχιζοφρενικό πόλεμο, που θυμίζει τη σύρραξη του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που διήρκεσε 34 ημέρες. Αλλά και τον πρώτο πόλεμο, το 1982, που ονομάστηκε «Ειρήνη στη Γαλιλαία»,με την εισβολή των στρατευμάτων του Ισραήλ σε μεγάλο μέρος του νότιου Λιβάνου.

Το Ισραήλ δεν έφτασε βέβαια ποτέ τόσο κοντά στο να επαναλάβει αυτό που έκανε στους δυο προηγούμενους πολέμους στο Λίβανο, αφήνοντας τη Χεζμπολάχ ζωντανή και ακόμη και ικανή να «πουλήσει» τη νίκη στους υποστηρικτές της, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών Δυνάμεων (IDF).

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνουν τα πλήγματα Χεζμπολάχ και Ισραήλ

Τι έπεται;

Το ερώτημα σήμερα είναι τι έπεται; Μετά τα πρόσφατα πλήγματα του Ισραηλ -τις εκρήξεις των ηλεκτρονικών συσκευών στα χέρια των ανταρτών της Χεζμπολάχ και τις επιδρομές στα περίχωρα της Βηρυτού που εξολόθρευσαν ένα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής διοίκησης της σιιτικής οργάνωσης.

Αυτές ήταν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη επιχείρηση – εισβολή του IDF στα εδάφη της Λιβανέζικης Άνω Γαλιλαίας, ή μόνο για κάποιες στοχευμένες επιθέσεις, ικανές να «αποκεφαλίσουν» τη διοικητική αλυσίδα της Χεζμπολάχ;

Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για δύο προσεκτικά σχεδιασμένες επιχειρήσεις που συνέβαλαν στην ενίσχυση  του κλίματος δυσπιστίας του λιβανικού πληθυσμού στην ηγεσία της Χεζμπολάχ. Μια οργάνωση «Κράτος εν Κράτει» στο Λίβανο, το οποίο όμως μέχρι προχθές, εκτός από την καθημερινή εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ, εξασφάλιζε και ένα είδος ευημερίας για όσους δεν είχαν σχεδόν τίποτα, ενα de facto κοινωνικό κράτος, που ασχολείτο με προγράμματα σίτισης υγείας, ακόμη και αθλητισμού.

Καταστροφή του Λιβάνου

Τώρα όμως η κατάσταση αλλάζει. Η λιβανέζικη L’Orient le Jour γράφει ότι «ο πόλεμος έρχεται πλέον στη Βηρυτό αφού έχει επικρατήσει στο Νότο για σχεδόν ένα χρόνο. Αυτός ο πόλεμος μας φέρνει αντιμέτωπους με μια αδύνατη εξίσωση. Δεν μπορούμε ξαφνικά να ξεχάσουμε τι είναι η Χεζμπολάχ. Δεν μπορούμε να την ταυτίζουμε όμως με το Λίβανο, όπως κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση, αν και είναι μέρος του, είτε μας αρέσει είτε όχι. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν ήταν η Χεζμπολάχ , που άνοιξε ένα μέτωπο υποστήριξης στη Γάζα στις 8 Οκτωβρίου, παίρνοντας τον Λίβανο όμηρο στα σχέδια του ιρανικού άξονα», σημειώνει η εφημερίδα της Βηρυτού.

«Τα πεπρωμένα του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και της Συρίας, που κάποτε αποτελούσαν την καρδιά του Λεβάντε, είναι στενά συνδεδεμένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε να βομβαρδίσουμε το βόρειο Ισραήλ για χάρη του Ιράν, αλλά μάλλον ότι έπρεπε να σκεφτούμε συλλογικά τον ρόλο που θα έπρεπε να παίξει ο Λίβανος και όχι η Χεζμπολάχ», προσθέτει η γαλλόφωνη εφημερίδα του Λιβάνου. Καλεί μάλιστα «όλους τους πολιτικούς ηγέτες να καλέσουν από κοινού τη Χεζμπολάχ να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο χωρίς να επιδιώξουν να την ταπεινώσουν. Αυτό δεν θα είναι αρκετό για να πείσει το κόμμα της πολιτοφυλακής, το οποίο παίρνει τις εντολές του μόνο από την Τεχεράνη, αλλά θα δείξει ότι ο επίσημος Λίβανος έχει κάνει τα πάντα για να προσπαθήσει να αποτρέψει τα χειρότερα».

Τι θα κάνει η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ πάντως, αν και έχει υποστεί σκληρά  πλήγματα, δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί κανείς ότι είναι πραγματικά κατεστραμμένη.

Εξακολουθεί να διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο, το οποίο αποκτήθηκε  με τα χρόνια από το Ιράν και τη Συρία, με επιθετικές δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές της Χαμάς στη Γάζα. Αλλά , η  κυβέρνηση Νετανιάχου είναι αποφασισμένη να χτυπήσει τη σιιτική πολιτοφυλακή με σκοπό να τη διαγράψει από τον χάρτη…