Skip to main content

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς παίζει στο Βρανδεμβούργο το πολιτικό του μέλλον

REUTERS/Liesa Johannssen

Τα βλέμματα στις εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου

Εξαιρετικά κρίσιμη η σημερινή Κυριακή για τον Όλαφ Σολτς, αλλά και για τον κυβερνητικό συνασπισμό του «φαναριού» στη Γερμανία, λόγω των εκλογών στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Ο Γερμανός καγκελάριος «παίζει» το πολιτικό του μέλλον, στο παραδοσιακό προπύργιο του SPD, το οποίο όμως έχει καταποντιστεί σε τρεις σερί εκλογικές αναμετρήσεις: στις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας. Το AfD βγαίνει όλο και ισχυρότερο, ενώ το SPD «αγνοείται».

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σολτς ακολουθεί οριακά την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της Κυριακής στο Βρανδεμβούργο, το ανατολικό κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο.

Μπορεί η ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου να θεωρείται εύρωστη, αλλά εδώ υπάρχει μια αντίθεση ανάμεσα σε αυτό και τις φτωχές αγροτικές περιοχές της υπαίθρου του γερμανικού κρατιδίου, που πάντως φιλοξενεί το πρώτο εργοστάσιο της Tesla στην Ευρώπη.

Με συνθήματα κατά της μετανάστευσης, της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και του εξοπλισμού της Ουκρανίας, η Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις και το 30% της πρόθεσης ψήφου.

Στον δρόμο του Μπάιντεν;

Το SPD πληρώνει την δυσαρέσκεια για τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και το μεταναστευτικό, ωστόσο έχει κατορθώσει να μικρύνει την διαφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι συντηρητικοί του αντίπαλοι του CDU/CSU προηγούνται με το ένα τρίτο της ψήφου σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ το SPD και η AFD αναμετρώνται για την δεύτερη θέση.

Ο Σολτς, βλέποντας τι έγινε στα δύο κρατίδια (Θουριγγία και Σαξονία), και με δεδομένη την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, έφτασε στο σημείο να επιβάλλει τόσο σκληρά μέτρα στα σύνορα της Γερμανίας, θέτοντας ουσιαστικά εν αμφιβόλω τη συνθήκη Σένγκεν, από τα κορυφαία επιτεύγματα της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είναι έναν χρόνο πριν τις εθνικές εκλογές. Αν το SPD υποστεί ακόμη μία συντριπτική ήττα, δεν αποκλείεται ο Σολτς να παραιτηθεί άμεσα.

Και να κερδίσει όμως, έχει αποδυναμωθεί τόσο, που παίρνει απλά μια… παράταση και τελικά να ακολουθήσει τον δρόμο του Τζο Μπάιντεν και να μην είναι υποψήφιος.

Άλλωστε και εντός του κόμματός του, αλλά και εντός των πολιτών, ο Μπόρις Πιστόριους, υπουργός Άμυνας τώρα, θεωρείται καταλληλότερος για καγκελάριος.