Skip to main content

Ουκρανία: Δάνειο έως 35 δισ. από την Ε.Ε. – Ζελένσκι: Ελπίζω ο Μπάιντεν να στηρίξει το σχέδιο για τέλος του πολέμου

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Το δάνειο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο των χωρών της G7 να αντληθούν κεφάλαια χρησιμοποιώντας τα έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν «παγώσει»

Δάνειο ύψους έως και 35 δισ. ευρώ θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε από το Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Το δάνειο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο των χωρών της G7 να αντληθούν κεφάλαια χρησιμοποιώντας τα έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι ανελέητες ρωσικές επιθέσεις σημαίνουν ότι η Ουκρανία χρειάζεται συνεχή υποστήριξη από την Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει δάνειο έως και 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ως μέρος της δέσμευσης της G7. Αυτή είναι μια άλλη σημαντική συμβολή της Ε.Ε. στην ανάκαμψη της Ουκρανίας», έγραψε στο «Χ», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου.

Κατά τις δηλώσεις της, η κ. φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δάνειο θα εκταμιευθεί γρήγορα. «Εσείς θα αποφασίσετε πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα τα κεφάλαια, δίνοντάς σας τη μέγιστη ευελιξία για να καλύψετε τις ανάγκες σας», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ζελένσκι: Το «νικηφόρο σχέδιο» της Ουκρανίας εξαρτάται από τις αποφάσεις των συμμάχων

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το δάνειο για την αντιαεροπορική άμυνα, την ενέργεια και την εγχώρια αγορά όπλων. Είπε επίσης ότι το «νικηφόρο σχέδιο» της Ουκρανίας για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας εξαρτάται από το κατά πόσο θα ληφθούν γρήγορες αποφάσεις από τους συμμάχους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος στάθηκε στη σημασία που έχει ο ρόλος του Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την ελπίδα ο Αμερικανός πρόεδρος να στηρίξει το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου. Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας θα έχουν συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Διαβάστε επίσης:

Ένα εκατομμύριο νεκροί και τραυματίες στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ζαχάροβα: Το σχέδιο Ζελένσκι δεν έχει καμία σχέση με την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στον πόλεμο