Skip to main content

Ρωσία: «Για όσους δεν το κατάλαβαν με την πρώτη»…πυρηνικός πόλεμος

«Απάντηση» στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Με τίτλο «Για όσους δεν το κατάλαβαν με την πρώτη φορά», ο  Βιατσεσλάβ Βολοντίν, πρόεδρος της κάτω βουλής  και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Πούτιν, προειδοποίησε -για άλλη μία φορά, όπως κάνει συχνά πλέον η Mόσχα- για πυρηνικό πόλεμο, αν γίνει δεκτό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου  να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία.

«Αυτό που ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οδηγεί σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο», έγραψε ο Βολοντίν στο Telegram, κάνοντας αναφορά στην προειδοποίηση του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα ότι η Δύση θα συγκρουστεί άμεσα με τη Ρωσία αν αφήσει την Ουκρανία να εκτοξεύσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος.

«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ρωσία θα δώσει μια σκληρή απάντηση χρησιμοποιώντας ισχυρά όπλα. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για αυτό» έγραψε επίσης, σημειώνοντας  ότι η Δύση είχε ξεχάσει τις τεράστιες θυσίες που έκανε η Σοβιετική Ένωση στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο Satan II, χρειάζεται μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα»

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του απερχόμενου επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ,  στους Times αυτή την εβδομάδα, ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει θέσει «κόκκινες γραμμές» στο παρελθόν, αλλά δεν κλιμάκωσε τη σύγκρουση με τη Δύση όταν αυτές ξεπεράστηκαν, ο Βολοντίν έκανε λόγο για σχόλιο  «επικίνδυνο και προκλητικό».

Απείλησε επίσης ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat της Ρωσίας (σσ: γνωστός στη Δύση ως Satan II) θα χρειαζόταν μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να πλήξει το Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και  Δύσης μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962,  όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου έφτασαν στο παρά πέντε ενός πυρηνικού πολέμου.

«Ετήσια στρατιωτική στήριξη  από τους συμμάχους τουλάχιστον στο 0,25% του ΑΕΠ τους»

Το ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές, αναφέρει ότι, αν δεν αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί, η Ουκρανία δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και παραμένει εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των υποδομών της.

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη μείωση του οικονομικού όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη μέλη.

Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους του Μαρτίου του 2023 να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία και να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων TAURUS. Επαναλαμβάνουν επίσης τη θέση τους ότι όλες οι χώρες της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει συλλογικά και ξεχωριστά να δεσμευτούν για ετήσια στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους.

naftemporiki.gr