Skip to main content

Ο γαμπρός του Ερντογάν και η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας

REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Μέσα σε 24 μήνες, τα drones του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, έχουν εμπλουτίσει τα στρατιωτικά οπλοστάσια έξι χωρών που δεν τα είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ

Η βιομηχανία των πολεμικών drones έχει εκραγεί τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που εξάγουν μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο Center for a New American Security (Cnas).

«Από το 2018, η Τουρκία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνάψει 69 συμβάσεις πωλήσεων μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών με 40 διαφορετικές χώρες. Το 65% των συμβάσεων υπογράφηκε από τουρκικές εταιρείες, το 26% από κινεζικές και μόνο το 8% από αμερικανικές επιχειρήσεις», αναφέρει η έρευνα του Cnas.

Η αύξηση των drones που κατασκευάζονται στην Τουρκία έχει επιταχυνθεί τα τελευταία 2 χρόνια, χάρη στην επιτυχία των drones TB2 Bayraktar, που παράγονται από την Baykar, μια εταιρεία που διευθύνει ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μέσα σε 24 μήνες, τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν εμπλουτίσει τα στρατιωτικά οπλοστάσια έξι χωρών που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ drones. Αριθμοί που επέτρεψαν στην Άγκυρα να ξεπεράσει την ηγετική θέση του Πεκίνου στις εξαγωγές μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών το 2021», αναφέρει το Center for a New American Security, ανεξάρτητο κέντρο μελέτης που παρέχει δεδομένα, έρευνες και αναλύσεις σχετικά με τη διεθνή πολιτική και την εθνική ασφάλεια, με έδρα την Ουάσιγκτον. Η έρευνα για τα drones, ειδικότερα, καλύπτει μια χρονική περίοδο που κυμαίνεται από το 1995 έως το 2023.

«Αιχμή του δόρατος»

Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ είναι η «αιχμή του δόρατος» της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, εκμεταλλευόμενος φυσικά και την οικογενειακή του θέση. Η Baykar είναι μια από τις κορυφαίες αμυντικές εταιρείες της Τουρκίας.

Επικεφαλής της Baykar, ο Μπαϊρακτάρ εκμεταλλεύεται τις τεταμένες σχέσεις της Αγκυρας με τη Δύση, προς ίδιον όφελος. Πιστεύει μάλιστα πώς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνηθούν να δώσουν στην Τουρκία τα νέα αεροσκάφη F-35μ η εταιρία του μπορεί να καλύψει το κενό με τα drones.«Η εγκατάλειψη του F-35 θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα για την εθνική μας αμυντική βιομηχανία. Αντίθετα, θα πρέπει να αναπτύξουμε οικονομικά και αποδοτικά, μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Τεχνικοί για πύραυλους

Ο γαμπρός του Ερντογάν προσφέρει μάλιστα προγράμματα για νέους που μπορούν να επιδείξουν τις δεξιότητές τους στην τεχνολογία πυραύλων. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή πυραύλων στο πλαίσιο του προγράμματος «Milli Teknoloji Hamlesi».

«Αυτοί οι κατασκευαστές πυραύλων  είναι το εντελώς ανεξάρτητο μέλλον της χώρας μας», έγραψε ο Μπαϊρακτάρ στο X, ποζάροντας με νέους επιστήμονες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Baykar στην Κωνσταντινούπολη. Οι εγκαταστάσεις θυμίζουν μάλιστα … πανεπιστημιούπολη, στην οποία εργάζονται 4.000 τεχνικοί, ειδικοί στην αμυντική βιομηχανία. Η μέση ηλικία των εργαζομένων στην Baykar είναι τα 29 έτη.

Κερνάνε και μπακλαβά

Στην TAI, μια άλλη αμυντική βιομηχανία στην Άγκυρα, εργάζονται κάπου 15.000 τεχνικοί. Το αφεντικό της εταιρείας, Τεμέλ Κοτίλ δηλώνει απίστευτα περήφανος για τους εργαζόμενούς του, που είναι αρκετά νέοι , στην πλειονότητά τους.

«Η ομάδα μου δουλεύει πραγματικά μέρα και νύχτα», λέει ο Κοτίλ και προσθέτει: «Για να τους στηρίξω, τους σερβίρω μπακλαβά, γιατί δουλεύουν υπερωρίες».

Η ΤΑΙ  αποκτά νεαρά ταλέντα απευθείας από τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζεται η εταιρεία. Η τουρκική εταιρεία όχι μόνο θέλει να αναπτυχθεί, αλλά και να εξάγει περισσότερο, όπως και άλλες τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του κλάδου, η Τουρκία εξάγει σε 170 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.