Skip to main content

Γαλλία: Στην τελική ευθεία για σχηματισμό κυβέρνησης, παρά την ένταση μεταξύ Μακρόν και Μπαρνιέ

Stephane De Sakutin/Pool via REUTERS

Δύο εβδομάδες μετά τον διορισμό του ο Μπαρνιέ αντιμετωπίζει ακόμη πολλά προβλήματα

Λευκός καπνός στον ορίζοντα; Ο Μισέλ Μπαρνιέ διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γαλλία, πραγματοποιώντας τις «τελικές» διαβουλεύσεις του την Πέμπτη.

Ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει στις 15.00 (ώρα Γαλλίας, 16.00 ώρα Ελλάδος) τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν σε διαβούλευση με σκοπό τον «ταχύ σχηματισμό» κυβέρνησης. Έχει συναντηθεί με τους προέδρους και της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει συνομιλήσει συγκεκριμένα μέχρι τώρα με τους εκπροσώπους του προεδρικού στρατοπέδου (Renaissance, Horizons και MoDem), την ομάδα Liot (Libertés, indépendants, outre-mer et territoires) και τους Ρεπουμπλικανούς.

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές εκπρόσωποι, οι οποίοι ωστόσο συναντήθηκαν με  τον Michel Barnier  την περασμένη Τρίτη, δεν θα βρεθούν στο Matignon σήμερα το απόγευμα.

Δύο συναντήσεις σε 48 ώρες

Πάντως το τελευταίο διάστημα προκλήθηκε μια σχετική ένταση με τους Μακρονιστές και τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο κατά τις διαβουλεύσεις, αλλά και με την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν και την Αριστερά.

Ο Πρωθυπουργός είδε  τον Μακρόν τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες.

Όπως αποκάλυψε  η Le Figaro ,  πήγε στα Ηλύσια Πεδία και το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από μια συνάντηση την προηγούμενη μέρα. Το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο ανδρών παραμένει καλυμμένο με μυστήριο. Όμως, σύμφωνα με πάγιες πηγές, η μεταξύ τους συζήτηση για τη σύνθεση της νέας κυβερνητικής ομάδας έγινε ξαφνικά τεταμένη.

Στη γαλλική Βουλή το αίτημα της Αριστεράς για «καθαίρεση» του προέδρου Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, φέρεται να μην ενέκρινε τη λίστα των υπουργών της κυβέρνησης που του πρότεινε ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Βάσει των πληροφοριών αυτών, τη λίστα φέρεται να παρουσίασε ο Μπαρνιέ κατά την επίσκεψη του στο Μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη Τρίτη και για αυτό συναντήθηκαν ξανά την Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται, οι εκπρόσωποι του Μακρόν θεώρησαν την προτεινόμενη λίστα των υποψηφίων για τις υπουργικές θέσεις ως «μονόπλευρη», εφιστώντας την προσοχή στον μεγάλο αριθμό υποψηφίων από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, από το οποίο προέρχεται ο κ. Μπαρνιέ και που πήρε περίπου το 5,7% των ψήφων στις εκλογές του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Μπαρνιέ σχεδίαζε να διαθέσει στους υποψηφίους του κόμματος του έως και το ένα τρίτο όλων των υπουργικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά κρίσιμων υπουργείων Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Πηγές από το Μέγαρο Ελιζέ αναφέρουν πως ο Μακρόν δεν θέλει να ελέγχει πλήρως την επόμενη γαλλική κυβέρνηση, αλλά θέλει να αποφύγει την επικράτηση υπουργών από ένα μόνο κόμμα, καθώς ελπίζει να συγκροτηθεί ένα υπουργικό συμβούλιο «εθνικής ενότητας» που θα επέτρεπε μια ισορροπία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας.

Ωστόσο, η Le Monde επισημαίνει ότι υπήρξε ένας ακόμα λόγος διαφωνίας μεταξύ Μακρόν και Μπαρνιέ: αυτός τα σχέδια του Γάλλου πρωθυπουργού για πιθανή αύξηση της φορολογίας λόγω της δύσκολης κατάστασης της γαλλικής οικονομίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Monde, Le Figaro