Όλοι κάνουν την ίδια ερώτηση. «Γιατί το Σπρίνγκφιλντ;». Τι είναι λοιπόν αυτό που οδηγεί χιλιάδες μετανάστες, ειδικά από την Αϊτή, στη μικρή πόλη του Οχάιο;
Τους προβολείς στο Σπρίνγκφιλντ έριξε το πρώτο debate Χάρις – Τραμπ, καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, σε μία ερώτηση για το μεταναστευτικό, είπε: «Στο Σπρίνγφιλντ τρώνε τους σκύλους, τις γάτες, τρώνε τα κατοικίδια». Ο ισχυρισμός διαψεύστηκε από πολλές πλευρές. Αλλά το ερώτημα έμεινε; Γιατί μία κοινότητα της Αϊτής έχει ριζώσει εκεί;
Δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός. Ωστόσο ο δήμαρχος Ρομπ Ρου είπε στο CNN ότι ο πληθυσμός της πόλης έχει αυξηθεί περίπου κατά 25% τα τελευταία τρία χρόνια, εν μέρει λόγω της άφιξης μεταναστών από την Αϊτή. Υπολογίζεται ότι 12.000 έως 15.000 μετανάστες ζουν στην κομητεία Κλαρκ, η οποία περιλαμβάνει το Σπρινγκφιλντ. Από αυτή την ομάδα, εκτιμάται ότι 10.000-12.000 είναι Αϊτινοί, όπως αναφέρει το CNN.
Από στόμα σε στόμα
Η απογραφή του 2020 υπολόγισε ότι περίπου 60.000 άνθρωποι ζούσαν στο Σπρίνγκφιλντ και τα δεδομένα του 2022 από την Έρευνα της Αμερικανικής Κοινότητας έδειξαν ότι περίπου το 2% του πληθυσμού της πόλης γεννήθηκε εκτός των ΗΠΑ. Τους έστειλε κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα εκεί για μετεγκατάσταση; Όχι. Οι μετανάστες επέλεξαν να ζουν στο Σπρίνγκφιλντ λόγω του χαμηλού κόστους ζωής και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με ιστότοπο της πόλης, ο οποίος σημειώνει ότι «καμία κυβερνητική οντότητα δεν είναι υπεύθυνη για την εισροή Αϊτινών στην κομητεία Κλαρκ».
Αξιωματούχοι και κάτοικοι του Σπρίνγκφιλντ που έχουν μιλήσει με το CNN λένε ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης και η από στόμα σε στόμα «διαφήμιση» της πόλης, είχαν ως αποτέλεσμα αυξανόμενες εισροές μεταναστών.
Νόμιμη είσοδος και παραμονή
Οι πρώτοι μετανάστες είδαν πως υπήρχαν ευκαιρίες, το είπαν σε οικογένεια και φίλους και έτσι πολύ γρήγορα όσοι Αϊτινοί έρχονταν στις ΗΠΑ άκουγαν πρωτίστως για τη συγκεκριμένη περιοχή. Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής είχαν ανάγκη από πρόσθετο εργατικό δυναμικό και έτσι είδαν πολύ θετικά την υποδοχή μεταναστών.
Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για παράτυπους μετανάστες, αλλά για ανθρώπους που έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια εισόδου στη χώρα και κάρτα παραμονής. Περισσότεροι από 210.000 Αϊτινοί έχουν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ νομίμως.