Skip to main content

«Ηλεκτρονική» πρόβα τζενεράλε για χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο

REUTERS/Hassan Hankir

Το «κέντρο βάρους» του πολέμου έχει μετακινηθεί από τη Γάζα «προς τα βόρεια»

Οι αλυσιδωτές εκρήξεις σε χιλιάδες βομβητές και παγιδευμένα γουόκι-τόκι στο Λίβανο και τη Συρία, δεν εξουδετέρωσαν μόνο εκατοντάδες άνδρες της Χεζμπολάχ. Σήμερα, όσοι  στη Μέση Ανατολή έχουν επαφή με την φιλο-ιρανική οργάνωση γνωρίζουν ότι είναι ανιχνεύσιμοι : Αν ένα από τα ηλεκτρονικά τους αντικείμενα έχει ανατιναχτεί, είναι σαφές ότι συνεργάζονται με τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, οι δύο επιχειρήσεις προκάλεσαν συνολικά τουλάχιστον 32 θανάτους και περισσότερους από 3.200 τραυματισμούς. «Η νέα επίθεση μεταφέρει σε άλλο επίπεδο τον πόλεμο φθοράς μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ» γράφει  ισπανική El Pais.

Δείχνει κατ’ αρχήν ότι πλέον το «κέντρο βάρους» του πολέμου έχει μετακινηθεί από τη Γάζα «προς τα βόρεια», όπως δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. ‘Αλλωστε, από τις προτεραιότητες του εβραϊκού κράτους είναι πλέον τώρα να επιτρέψει στους «εκτοπισμένους» Ισραηλινούς που ζούσαν κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και τη Συρία, να επιστρέψουν στις εστίες τους, «σταματώντας τη δυνατότητα της Χεζμπολάχ να εξαπολύει πυραυλικές επιδρομές», όπως γράφουν οι Times of Israel .

Γιατί τώρα;

Αλλά το ερώτημα είναι «γιατί τώρα» θέλησε το Ισραήλ να εκδηλώσει αυτού του είδους την επίθεση; Μήπως για να προετοιμαστεί μια πολύ ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση στο νότιο Λίβανο;  Την ώρα μάλιστα που  η Ουάσιγκτον εργάζεται σκληρά για να αποτρέψει  τη διεύρυνση της σύγκρουσης, ενόψει και των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Times of Israel  ανέφεραν ότι «ο ισραηλινός στρατός ετοίμαζε ήδη μια επιχείρηση στο Βορρά , με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο».

Αλλά εάν «ο Νετανιάχου αποφασίσει πραγματικά να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία κατά της Χεζμπολάχ, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα» , ενώ ήδη αγωνίζεται να επιτύχει τους στόχους του στη Γάζα ενάντια σε έναν πιο αδύναμο  αντίπαλο – τη Χαμάς», σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα.

Η καλά πληροφορημένη αμερικανική ιστοσελίδα Axios, γράφει, επικαλούμενη ισραηλινό αξιωματούχο που ήταν εξοικειωμένος με την επιχείρηση,  γράφει: «Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τις παγιδευμένες ηλεκτρονικές συσκευές για να ξεκινήσουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με στόχο να παραλύσουν εντελώς τη Χεζμπολάχ. Αλλά  ο Νετανιάχου φοβήθηκε ότι η Χεζμπολάχ θα ανακάλυπτε τις παγιδευμένες ηλεκτρονικές συσκευές, με αποτέλεσμα να διατάξει να  ξεκινήσει η ανατίναξή τους, χωρίς καθυστέρηση».

Ο Νετανιάχου, έχει δείξει άλλωστε πώς δεν θα διστάσει να οδηγήσει το Τελ Αβίβ σε έναν πολεμικό δρόμο χωρίς επιστροφή ακόμη και στα βόρεια σύνορά του.

Πώς θα απαντήσει η Χεζμπολάχ;

Η λιβανέζικη οργάνωση «υποσχέθηκε να απαντήσει, αλλά τα μέλη της φάνηκαν σοκαρισμένα, ειδικά μετά το δεύτερο κύμα εκρήξεων», γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Η Χεζμπολάχ πρέπει τώρα «να λάβει μια απόφαση: είτε να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση για να απαντήσει στο Ισραήλ και να αποκαταστήσει την ισορροπία του τρόμου, είτε να εκτεθεί σε ακόμη περισσότερα χτυπήματα παρόμοια με το μέλλον», σημειώνει η γαλλόφωνη L` Orient -le Jour του Λιβάνου. Αλλά για τη Χεζμπολάχ ,«η επιλογή της κλιμάκωσης δεν είναι εύκολη, γιατί θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο στρατιωτικό και κοινωνικό του περιβάλλον, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα» , προσθέτει η εφημερίδα της Βηρυτού.

Οι ηγέτες της οργάνωσης κατάλαβαν όμως πόσο ευάλωτοι είναι οι άνδρες τους, βλέποντάς τους να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο στους δρόμους της Βηρυτού, ενώ ήταν στην ουρά για ψώνια ή παρευρίσκονταν σε κηδείες.

Ήττα και για το Ιράν

Μια σημαντική παρενέργεια είναι επίσης και το γεγονός ότι και το Ιράν-ο μεγάλος ηττημένος των τελευταίων μηνών στη σύγκρουση με το Ισραήλ- αυτή τη στιγμή δείχνει ανίκανο να αντιδράσει και να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση. Η Τεχεράνη- με απλά λόγια- χάνει πόντους και μεταξύ των συμμάχων της στην περιοχή, που βλέπουν ότι ο «μεγάλος σιίτης αδελφός» δεν μπορεί να τους προστατεύσει. Μεταξύ των τραυματιών άλλωστε από την έκρηξη  παγιδευμένου βομβητή είναι και ο Ιρανός πρεσβευτής στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει διοχετεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά για την άμυνα . Οι αγιατολάχ επέλεξαν τον δρόμο της στρατιωτικής ενίσχυσης για να κρατήσουν ψηλά την αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Στην Τεχεράνη κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι θα περιόριζε το τεχνολογικό χάσμα με το Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή λίγοι πίστευαν ότι το 2024 θα ήταν μάρτυρες της μίας ήττας μετά την άλλη.

Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς , Ισμαήλ Χανίγιε, η ιρανική ηγεσία απείλησε με αντίποινα που δεν ήρθαν ποτέ. Και τώρα, με την ταυτόχρονη ανατίναξη των βομβητών και του φορητών ασυρμάτων στο Λίβανο και τη Συρία, η Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να δει από πρώτο χέρι το τεράστιο τεχνολογικό χάσμα με το Ισραήλ . Όχι μόνο αυτό, αλλά πολλοί στην Τεχεράνη αρχίζουν να έχουν την αίσθηση ότι αυτό το χάσμα δεν είναι μόνο σημαντικό αλλά και αγεφύρωτο.

Διαβάστε ακόμη

Από τα τηλέφωνα στους βομβητές και τα γουόκι – τόκι: Η μακρά ιστορία της Μοσάντ με τις παγιδεύσεις συσκευών