Skip to main content

Βομβητές – βόμβες: Ολα δείχνουν προς τους «πεφωτισμένους» της επίλεκτης ισραηλινής Μονάδας «8200»

EPA/WAEL HAMZEH

Η κουλτούρα της μονάδας μοιάζει με αυτή μιας startup εταιρίας,

Αν και το Ισραήλ δεν έχει ακόμη προβεί σε σχόλιο για τη μυστική επιχείρηση της ταυτόχρονης έκρηξης χιλιάδων βομβητών, όλα δείχνουν ότι στην επίθεση έχει παίξει κεντρικό ρόλο η επίλεκτη μυστική μονάδα κυβερνοπολέμου με την κωδική ονομασία «8200».

Ανήκει στη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ (δείτε εδώ περισσότερα από πρόσφατο άρθρο της «Ν») και, συνοπτικά, η ταυτότητα και τα πεπραγμένα της είναι τα εξής

– Η Μονάδα «8200» είναι το ανάλογο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ή της βρετανικής GCHQ. Είναι η μεγαλύτερη ενιαία στρατιωτική μονάδα των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ. Η ονομασία της κρατά από το 1948 και τις πρώτες ομάδες μυστικών υπηρεσιών που δημιουργήθηκαν στο Ισραήλ εν τη γενέσει του κράτους.

– Οι δραστηριότητές της καλύπτονται συνήθως υπό άκρα μυστικότητα και κυμαίνονται από υποκλοπή κωδικοποιημένων πληροφοριών έως «εξόρυξη» δεδομένων, τεχνολογικές επιθέσεις και χτυπήματα.

Μερικές από τις εντυπωσιακές επιχειρήσεις τις οποίες φέρεται να έχει διεκπαιρειώσει η ομάδα 8200, περιλαμβάνουν:

  • Τη δημιουργία και διασπορά του κακόβουλου ιού (λογισμικού) Stuxnet  με τον οποίο απενεργοποιήθηκε μεγάλο κομμάτι του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος το 2005
  • Μια κυβερνοεπίθεση το 2017 στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero
  • Την αποτροπή επίθεσης του ISIS σε πολιτικό αεροσκάφος που ταξίδευε από την Αυστραλία προς Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018.

– Πέρυσι, ο διοικητής της είπε σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ ότι η μονάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην επιλογή στόχων της Χαμάς.

– Το προσωπικό της επιλέγεται μεταξύ νέων: Από τα τέλη της εφηβείας τους ως το πολύ 24, 25 ετών. Κάποι από τους νέους αυτούς προέρχονται μέσα από άκρως ανταγωνιστικά προγράμματα που «τρέχουν» στα γυνάσια του Ισραήλ. Πολλοί αργότερα σταδιοδρομούν στον αναπτυσσόμενο τομέα υψηλής τεχνολογίας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ.

– Πρώην μέλη της 8200 λένε ότι η κουλτούρα της μονάδας μοιάζει με αυτή μιας startup εταιρίας: Πολλές μικρές υποομάδες που εργάζονται πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα με μεγάλο βαθμό ελευθερίας που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα.

– Όπως και η πλειονότητα των στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας, η φήμη της μονάδας επλήγη λόγω της αποτυχίας της να αποτρέψει την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο δε διοικητής της μονάδας είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι επρόκειτο να παραιτηθεί.