Skip to main content

Επίθεση κατά της Χεζμπολάχ: Τι ψάχνει η αστυνομία στα γραφεία της Gold Apollo στην Ταϊβάν – Στο μικροσκόπιο και η ουγγρική BAC

REUTERS/Ann Wang

Οι βομβητές έφεραν το logo Gold Apollo. Αλλά ίσως τελικά δεν ήταν made in Taiwan

Δύο εταιρείες, μία ταϊβανέζικη και μία ουγγρική, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, κατά την οποία περί τους 3.000 βομβητές εξερράγησαν ταυτόχρονα.

Οι αστυνομικές αρχές της Ταϊβάν πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης έφοδο στα γραφεία της Gold Apollo, στην Ταϊπέι, καθώς οι επίμαχοι βομβητές των μαχητών της Χεμπολάχ, φέρουν το δικό της σήμα.

Σύμφωνα με το BBC έως και τις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) τουλάχιστον οι αστυνομικοί παρέμεναν στα γραφεία, ανακρίνοντας το προσωπικό και εξετάζοντας έγγραφα.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Χσου Τσινγκ Κουάνγκ, εμφανώς σοκαρισμένος, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Gold Apollo δεν έχει καμία εμπλοκή. Δεν αμφισβητεί ότι οι βομβητές φέρουν το σήμα της εταιρείας του, αλλά σημειώνει πως δεν υπήρξε ποτέ απευθείας παραγγελία. Πιστεύει ότι η παραγγελία έγινε στην ουγγρική BAC, με έδρα την Βουδαπέστη, η οποία έχει εξασφαλίσει άδεια να χρησιμοποιεί το λογότυπο της Gold Apollo στους βομβητές που κατασκευάζει.

REUTERS/Ann Wang

Τα γραφεία της ουγγρικής εταιρείας στη Βουδαπέστη είναι σήμερα κλειστά.

REUTERS/Marton Monus

Πλήγμα στην αχίλλειο πτέρνα

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη (ούτε θεωρείται πιθανό να το κάνει), εκτιμάται πως αυτή οργανώθηκε από τη Μοσάντ – ίσως μάλιστα και αρκετούς μήνες νωρίτερα. Ένας ή περισσότεροι πράκτορές της φύτεψαν εκρηκτικό υλικό στους βομβητές πριν αυτοί φτάσουν στον Λίβανο. Πρόκειται για μία επίθεση που χτύπησε την Χεζμπολάχ στην αχίλλειο πτέρνα της.

Όλες οι πληροφορίες από το liveblog της Ναυτεμπορικής.