Skip to main content

Η πρωτοφανής επίθεση στους βομβητές της Χεζμπολάχ και οι 6 χώρες που εμπλέκονται σε αυτή

REUTERS/Marton Monus

Από τον Λίβανο έως την Ταϊβάν και από την Ουγγαρία έως το Ισραήλ

Στο μικροσκόπιο των λιβανέζικων αρχών βρίσκονται βομβητές μαχητών της Χεζμπολάχ που για κάποιον λόγο δεν εξερράγησαν και ανακτήθηκαν άθικτοι.

Στην πρωτοφανή αυτή επίθεση, που εγείρει φόβους για νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, εμπλέκονται ο Λίβανος και η Συρία, όπου εξερράγησαν οι βομβητές, αλλά και το Ιράν, το οποίο προμηθεύει τη Χεζμπολάχ και του οποίου ο πρεσβευτής στη Βηρυτό τραυματίστηκε στις εκρήξεις.

Έχουμε επίσης την Ταϊβάν, από την οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι προέρχονταν απευθείας οι βομβητές, καθώς έφεραν το λογότυπο μιας ταϊβανέζικης εταιρείας, της Gold Apollo. Αλλά τώρα το μονοπάτι οδηγεί και στην Ουγγαρία, καθώς πιστεύεται ότι τελικά κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting KFT στη Βουδαπέστη. Πρόκειται για εταιρεία που έχει λάβει άδεια χρήσης του brand της Gold Apollo.

Τέλος, υπάρχει το Ισραήλ, η μόνη χώρα της οποίας η υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, πιστεύεται ότι γνωρίζει ακριβώς πώς συνέβησαν όλα αυτά.

Όλα δείχνουν τη Μοσάντ

Αν και το Ισραήλ δεν σχολιάζει, δεν υπάρχει άλλο κράτος ή οργανισμός που να έχει τόσο την τεχνική ικανότητα όσο και την πρόθεση να προκαλέσει ένα τόσο σοβαρό πλήγμα στη Χεζμπολάχ και έμμεσα στους υποστηρικτές της στο Ιράν.

Το 1996 η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, η Shin Bet, δολοφόνησε βομβιστή της Χαμάς, τον Γιάχια Αγιάς, παγιδεύοντας το κινητό του τηλέφωνο που ανατινάχθηκε, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.