Skip to main content

Χεζμπολάχ: Πώς φέρεται να στήθηκε η πρωτοφανής επίθεση με την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών

REUTERS/Mohamed Azakir

Σε καινούρια παρτίδα, οι βομβητές που εξερράγησαν

«Όποιος παρέλαβε  νέο βομβητή, να τον πετάξει», ανέφερε φωνητικό μήνυμα που διακινήθηκε στα μέλη της Χεζμπολάχ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ολόκληρο τον Λίβανο, όταν οι ηλεκτρονικοί βομβητές που χρησιμοποιεί η οργάνωση για να επικοινωνεί, εξερράγησαν ταυτόχρονα γύρω στις 3:30 μ.μ., σε μια πρωτοφανή επίθεση με βασικό ύποπτο το Ισραήλ, το οποίο πιθανότατα προκάλεσε σαμποτάζ στις συσκευές πριν από την παράδοσή τους.

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα, κυρίως με τραύματα στο πρόσωπο, τα χέρια ή το στομάχι, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ, ενώ τουλάχιστον εννέα είναι οι νεκροί,

Σε διάφορες πόλεις

Απώλειες αναφέρθηκαν στη Βηρυτό, σε πόλεις του νότιου Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, στην παράκτια πόλη της Τύρου και στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Λίβανος – Χτύπημα στη Χεζμπολάχ: «Πρωτοφανές και βαθιά ταπεινωτικό» – Τι σημαίνει για την οργάνωση

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι τα νοσοκομεία τέθηκαν σε «μέγιστη επιφυλακή» και ζήτησε «από όλους τους πολίτες που έχουν στην κατοχή τους ασύρματες συσκευές επικοινωνίας να μείνουν μακριά από αυτές».

ΟΗΕ: Απενεργοποιείστε τις συσκευές VHF

Το σύστημα διαχείρισης ασφαλείας του ΟΗΕ συμβούλευσε το προσωπικό του στον Λίβανο να απενεργοποιήσει τις συσκευές VHF και να αφαιρέσει όλες τις μπαταρίες μέχρι νεωτέρας, διακόπτοντας προσωρινά το ραδιοδίκτυο του οργανισμού.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν εκτοξευθεί μετά από πολύμηνες επιδρομές στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και στις δύο χώρες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο στρατός ήταν έτοιμος να αναλάβει δράση κατά της Χεζμπολάχ,

Διείσδυση στην αλυσίδα εφοδιασμού

Η Έμιλι Χάρντινγκ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε στην Washington Post ότι αν και πολλά παραμένουν άγνωστα, το πιο πιθανό σενάριο είναι άνθρωποι του  Ισραήλ να διείσδυσαν στην αλυσίδα εφοδιασμού που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για τους βομβητές της, και να τους παγίδευσαν με εκρηκτικούς μηχανισμούς 

Ο βομβητής είναι μια ασύρματη τηλεπικοινωνιακή συσκευή που λαμβάνει και εμφανίζει αλφαριθμητικά ή φωνητικά μηνύματα. Η ταυτόχρονη έκρηξη ίσως προκλήθηκε με την αποστολή συγκεκριμένου μηνύματος.

Λίβανος: Σοκαριστικά πλάνα από τις στιγμές, που ανατινάζονται βομβητές μελών της Χεζμπολάχ (βίντεο)

Ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, πρόεδρος του Silverado Policy Accelerator, μιας δεξαμενής σκέψης για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε: «Αυτό φαίνεται να είναι ίσως η πιο εκτεταμένη επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού στην ιστορία – αντικαθιστώντας εισαγόμενες συσκευές με εκείνες που περιέχουν εκρηκτικά και ενεργοποιώντας τις όλες ταυτόχρονα μέσω κάποιου είδους καναλιού εντολών και ελέγχου».

To σενάριο με τις μπαταρίες

Ένα άλλο σενάριο, θέλει να έχουν παραβιαστεί οι συσκευές, ώστε να υπερφορτιστούν εξ αποστάσεως οι μπαταρίες λιθίου με τις οποίες λειτουργούν, προκαλώντας θερμική διαφυγή και έκρηξη.

naftemporiki.gr