Νέες πληροφορίες έρχονται συνεχώς στο φως για τον 58χρονο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, που έχει συλληφθεί για τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με νέο, αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ο Ρουθ είχε τόσο εριστική και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, κατά τα χρόνια του ακτιβισμού υπέρ της Ουκρανίας, που άλλοι Αμερικανοί που τον είχαν συναντήσει, είχαν επισημάνει στις αμερικανικές αρχές πως κάτι δεν πάει καλά.
Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ τέθηκε υπό κράτηση στη Φλόριντα την Κυριακή, αφού το προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας εντόπισε και άνοιξε πυρ εναντίον ενός άνδρα που έστρεφε ένα τουφέκι μέσα από τον φράχτη, σε κλαμπ του West Palm Beach όπου ο Τραμπ έπαιζε γκολφ. Ο άνδρας τράπηκε σε φυγή με ένα μαύρο Nissan, αλλά πολύ γρήγορα έπεσε σε μπλόκο.
Το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Ρουθ ταξίδεψε στο Κίεβο και τη Μαριούπολη, ελπίζοντας να συμμετάσχει στον αγώνα. Εκεί άρχισε να προκαλεί ανησυχία σε όσους έρχονταν σε επαφή μαζί του. Η Τσέλσι Γουόλς, μια νοσοκόμα που είχε πολλές συναντήσεις με τον Ρουθ στο Κίεβο, είπε ότι οι απειλές βίας την ανησυχούσαν τόσο πολύ που μετέφερε τις ανησυχίες της σε έναν υπάλληλο της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων, τον Ιούνιο του 2022, επιστρέφοντας στο αεροδρόμιο Dulles της Ουάσιγκτον.
Στην κορυφή της λίστας των… αρπακτικών
Η Γουόλς είπε ότι μίλησε επί μία ώρα με έναν αξιωματικό, στον οποίο εξήγησε πως ο Ρουθ ήταν από τους πιο επικίνδυνους Αμερικανούς που γνώρισε κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Ουκρανία για ενάμιση μήνα. Έδειξε στον αστυνομικό ένα σημειωματάριο, στο οποίο απαριθμούσε περισσότερα από δώδεκα ονόματα Αμερικανών και άλλων των οποίων οι πράξεις την είχαν ανησυχήσει, είπε. Κάτω από τον τίτλο «Συνολική συμπεριφορά αρπακτικού (ή αντικοινωνικά χαρακτηριστικά)» υπήρχαν 4 ονόματα. Ο Ρουθ ήταν στην κορυφή της λίστας.
Όταν ο αξιωματικός παρατήρησε ότι υπήρχαν πολλά ονόματα, εκείνη απάντησε: «Από όλους τους ανθρώπους εκεί, ο Ράιαν Ρουθ θα έπρεπε να είναι αυτός που θα πρέπει να σας ανησυχεί περισσότερο», δήλωσε η Γουόλς στη Wall Street Journal. Η αμερικανική εφημερίδα εξέτασε το σημειωματάριό της και επιβεβαίωσε τη λίστα με τα ονόματα. Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων δεν απάντησε σε αίτημα της WSJ για σχολιασμό.
Η συμπεριφορά του Ρουθ είχε επίσης επισημανθεί στο FBI στο παρελθόν, αν και όχι σε σχέση με την Ουκρανία. Ένας πληροφοριοδότης είπε στο FBI το 2019 ότι ο Ρουθ είχε ένα πυροβόλο όπλο, παρά το γεγονός ότι είχε καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του, αλλά όταν ανακρίθηκε περαιτέρω δεν επαλήθευσε την παροχή των πληροφοριών. Το FBI διαβίβασε τις πληροφορίες στις αρχές της Χονολουλού, όπου ζούσε τότε ο Ρουθ, και έκλεισε την έρευνα.
Οι δραστηριότητές του που σχετίζονται με την Ουκρανία προβλημάτισαν πολλούς ανθρώπους, που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ ήταν γνωστός μεταξύ των εθελοντικών ομάδων βοήθειας στην Ουκρανία ως «απατεώνας» ή «επικίνδυνος», είπε η Σάρα Άνταμς, πρώην αξιωματικός της CIA που βοήθησε στη λειτουργία ενός δικτύου που συνέδεε 50 ομάδες βοήθειας για την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των εθελοντών. Ισχυρίστηκε ότι συνεργαζόταν με την ουκρανική κυβέρνηση για τη στρατολόγηση ξένων μαχητών, αλλά δεν υπήρχε στην πραγματικότητα καμία επίσημη επαφή του με το καθεστώς Ζελένσκι, εξήγησε.
Να σημειωθεί ότι και η Διεθνής Λεγεώνα της Ουκρανίας, η οποία συντονίζει ξένους εθελοντές, έχει αρνηθεί ότι είχε την όποια συνεργασία με τον Ρουθ για τη στρατολόγηση μαχητών.
Τα μηνύματά του σε Signal και WhatsApp
«Ονομάζομαι Ράιαν Ρουθ από τις ΗΠΑ», έγραφε σε ένα μήνυμα, που απευθυνόταν σε Αφγανούς στο Signal και στο WhatsApp, στο οποίο ισχυριζόταν ότι «έπεισε τον στρατό της Ουκρανίας να δεχτεί Αφγανούς μαχητές σε δοκιμαστική βάση». Αφού ειδοποιήθηκαν για αυτά τα μηνύματα στις αρχές Ιουνίου, άλλες ομάδες βοήθειας τον απέκλεισαν από τις δικές τους ομάδες στο Signal και ανέφεραν τις δραστηριότητές του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Πολλοί άνθρωποι προσπαθούσαν να τον κάνουν να σταματήσει τις δραστηριότητές του ή τουλάχιστον να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να πέσουν στις απάτες του», σχολίασε η Άνταμς.
Στο Κίεβο, ο Ρουθ έβαφε τα μαλλιά του μπλε και κίτρινα, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, και συχνά φορούσε ένα κόκκινο, λευκό και μπλε μπλουζάκι με αμερικανική σημαία. Τοποθέτησε αφίσες στο Κίεβο παροτρύνοντας τους ξένους που αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν την Ουκρανία να του στείλουν μήνυμα. Ένας Γάλλος που ταξίδεψε στην Ουκρανία με σκοπό να πολεμήσει είπε ότι ο Ρουθ τον βοήθησε να εξασφαλίσει μια θέση σε μονάδα του ουκρανικού στρατού. Αλλά και σχολίασε το πόσο θυμό έβγαζε έναντι του Τραμπ για την στάση του απέναντι στην Ουκρανία.