Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Εκνευρισμένοι με τη φον ντερ Λάιεν οι πρόεδροι των ευρωομάδων

Daina Le Lardic/European Union

Αρνήθηκε να τους αποκαλύψει το «μοίρασμα» των χαρτοφυλακίων

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκάλεσε αναστάτωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνούμενη να αποκαλύψει στους προέδρους των ευρωομάδων τα πλήρη σχέδιά της και τα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων.

Μιλώντας μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση μεταξύ της  κ. Φον ντερ Λάιεν και κορυφαίων ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, ένας αξιωματούχος του Κοινοβουλίου την κατηγόρησε για «περιφρόνηση του Σώματος, υπερβολική αυτοπεποίθηση», ενώ ένας δεύτερος δήλωσε: «Είμαι μάλλον σοκαρισμένος, για να είμαι ειλικρινής. Εντελώς αηδιασμένος».

Το Κοινοβούλιο τροποποίησε τους δικούς του κανόνες φέτος σε μια προσπάθεια να υποχρεώσει την πρόεδρο της Επιτροπής να αποκαλύψει πλήρως τα σχέδιά της -συμπεριλαμβανομένης της «κατανομής αρμοδιοτήτων» στην κορυφαία ομάδα της- στους ευρωβουλευτές. Είναι κάτι που η φον ντερ Λάιεν φαίνεται να τηρεί μόνο εν μέρει.

Ε.Ε.: Η νέα σύνθεση της Κομισιόν – Ποιες χώρες πήραν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Mανόν Ομπρί, συν-επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς, έγραψε στο X ότι η χορογραφία ήταν «μια απεικόνιση της περιφρόνησής της για το Κοινοβούλιο μας».

«Ειλικρινά είναι σκανδαλώδες», δήλωσε αργότερα η ίδια στο POLITICO, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τη φον ντερ Λάιεν να δώσει τα ονόματα, αλλά εκείνη αρνήθηκε.

Ένας αξιωματούχος της Κομισιόν αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι η εναλλακτική λύση θα οδηγούσε στην ανακοίνωση των επιτρόπων με διαρροές από την αίθουσα συνεδριάσεων, γεγονός που θα οδηγούσε σε χάος και παρεξηγήσεις.