Το αίτημα «καθαίρεσης» του Εμμανουέλ Μακρόν που έχει υποβάλει η Αριστερά εξετάζεται σήμερα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που θα κρίνει αν πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις του άρθρου 68 του Συντάγματος για την αποπομπή του προέδρου της χώρας.
Την πρόταση καθαίρεσης υπογράφουν συνολικά 81 βουλευτές- 72 της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν και άλλοι 9 από Κομμουνιστικό κόμμα και τους Πράσινους- υπερβαίνοντας το απαιτούμενο 10% των μελών της Εθνοσυνέλευσης για την κατάθεση του αιτήματος.
Στο κείμενο τονίζεται ότι η άρνηση του προέδρου Μακρόν να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Λουσί Καστέ-υποψήφιας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που ήρθε πρώτο στις εκλογές, συνιστά «σοβαρή παραβίαση του καθήκοντος σεβασμού της λαϊκής βούλησης».
Η διαδικασία καθαίρεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας διέπεται από το άρθρο 68 του Συντάγματος που ορίζει ότι ο αρχηγός του κράτους μπορεί να παυθεί μόνο «σε περίπτωση μη εκπλήρωσης καθηκόντων, που είναι προδήλως ασυμβίβαστα με την άσκηση των ψηφοφόρων».
Η διαδικασία
Η διαδικασία για την καθαίρεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μακρά, δύσκολο να ολοκληρωθεί και θα απαιτούσε τελικά την έγκριση των δύο τρίτων των βουλευτών.
Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί ωστόσο σήμερα στην αρμόδια επιτροπή στην οποία το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει την πλειοψηφία με 12 από τις 22 έδρες, αλλά δεν είναι σίγουρο αν όλοι οι εταίροι της Ανυπότακτης Γαλλίας, θα συμφωνήσουν.
Πολλές προσωπικότητες της Αριστεράς, όπως ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η επικεφαλής των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους σε αυτή τη διαδικασία αποπομπής του Μακρόν
Σε περίπτωση που η αρμόδια επιτροπή δώσει σήμερα το «πράσινο φως», το αίτημα θα διαβιβαστεί στη Νομική Επιτροπή, όπου η Αριστερά δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να οργανωθεί ψηφοφορία στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.