Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από το ντιμπέιτ μεταξύ της Κάμαλα Χάρις με τον Ντόναλντ Τραμπ, απ’ όπου θεωρήθηκε ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βγήκε ευνοημένη. Η προεκλογική περίοδος κυριαρχήθηκε αυτές τις λίγες μέρες από τα fake news για τους Αϊτινούς μετανάστες, από την στήριξη της ποπ σταρ Taylor Swift στην Χάρις και στη συνέχεια από τον Τραμπ που έγραψε στα social media «Μισώ την Taylor Swift». Και τώρα, από την δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ.
Ενώ υπάρχει αρκετή θέρμη και «θόρυβος» γύρω, θα παίξει ρόλο κάτι από αυτά την ημέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου;
Μια δεύτερη απόπειρα δολοφονίας
Για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις δύο μήνες, φαίνεται ότι ο Τραμπ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, αυτή τη φορά από έναν ύποπτο οπλισμένο με «τουφέκι τύπου AK-47».
Ο 58χρονος Ryan Wesley Routh φέρεται να βρισκόταν σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον πρώην πρόεδρο, ενώ έπαιζε γκολφ στη Φλόριντα. Ωστόσο, σε αντίθεση με την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στις 13 Ιουλίου, ο φερόμενος ως δράστης εντοπίστηκε και καταδιώχθηκε από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών πριν προλάβει να ρίξει έστω και έναν πυροβολισμό. Ο Τραμπ δεν τραυματίστηκε.
Ντόναλντ Τραμπ για απόπειρα δολοφονίας: «Ήταν μία ενδιαφέρουσα ημέρα…»
Δυστυχώς, οι δολοφονίες δεν είναι σπάνια φαινόμενα στην πολιτική των ΗΠΑ. Εξάλλου, κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ στη σύγχρονη ιστορία – συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν – έχει αντιμετωπίσει απόπειρες δολοφονίας διαφόρων ειδών.
Σκύλοι, γάτες και άγριες αξιώσεις
Ίσως η ατάκα που έλαβε τη μεγαλύτερη απήχηση από το προεδρικό ντιμπέιτ ήταν ο αβάσιμος ισχυρισμός του Τραμπ ότι στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο οι Αϊτινοί μετανάστες «τρώνε» σκύλους και γάτες, αφού ο υποψήφιος συνεργάτης του JD Vance έκανε πρώτος τους ισχυρισμούς.
ΗΠΑ: Η γυναίκα που έφαγε μια γάτα και πυροδότησε τα fake news για τους μετανάστες
Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της πόλης αρνήθηκαν επανειλημμένα ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο Vance αργότερα διπλασίασε τους ισχυρισμούς του. Έκτοτε υπήρξαν αναφορές για απειλές κατά των Αϊτινών μελών της κοινότητας.
Η άρνηση της εκστρατείας Τραμπ-Βανς να αποστασιοποιηθεί από τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς για την αϊτινή κοινότητα του Σπρίνγκφιλντ είναι μια σαφής προσπάθεια να διατηρηθεί η προσοχή στη μετανάστευση, έναν τομέα πολιτικής στον οποίο η πλειοψηφία των Αμερικανών θα προτιμούσε την προσέγγιση του Ρεπουμπλικάνου. Μπορούμε να περιμένουμε να ακούσουμε περισσότερη αντιμεταναστευτική ρητορική εάν το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξηθεί τους επόμενους δύο μήνες.
Έχει σημασία κάτι από όλα αυτά;
Τον Ιούλιο, ο συνδυασμός της κακής επίδοσης του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ, μιας σειράς νομικών νικών για τον Τραμπ, των χαμηλών ποσοστών αποδοχής της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις και στη συνέχεια η εικόνα ενός αιμόφυρτου Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του μετά την επιβίωση από την απόπειρα δολοφονίας του Ιουλίου 2024 οδήγησε ορισμένους να πιστεύουν ότι ο Τραμπ ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Από πολλές απόψεις, θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς μια σειρά γεγονότων που θα μπορούσε να έχει ωφελήσει περισσότερο την εκστρατεία του.
Στη συνέχεια, στις 21 Ιουλίου, ο Μπάιντεν αποχώρησε και η Χάρις ανέλαβε την κορυφή του προεδρικού ψηφοδελτίου, δίνοντας στους Δημοκρατικούς αυτό που πολλοί αποκάλεσαν πολιτική «επανεκκίνηση».
Ωστόσο, παρά τα πρωτοφανή γεγονότα των εκλογών – η τελευταία φορά που ο εν ενεργεία πρόεδρος αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή, το 1968, συνέβη πριν αρχίσουν σοβαρά οι προκριματικές εκλογές – ίσως το πιο σημαντικό συμπέρασμα από αυτά τα γεγονότα να είναι το πόσο λίγα έχουν αλλάξει.
Πριν ο Μπάιντεν αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο του 2024, πολλαπλές εθνικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο πρόεδρος υπολείπεται του Τραμπ (ο οποίος είχε πρόσφατα επιβιώσει από απόπειρα δολοφονίας) μόνο κατά 1 ή 2 ποσοστιαίες μονάδες. Και πριν από το επιτυχημένο ντιμπέιτ της Χάρις την περασμένη εβδομάδα, η κούρσα ήταν ακόμη πιο στενή, με διάφορες δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη Χάρις να βρίσκεται πολύ πίσω από τον Τραμπ, να ισοβαθμεί με τον Τραμπ ή ακόμη και να προηγείται ελαφρώς του πρώην προέδρου.
Με τον ίδιο τρόπο που η απόπειρα δολοφονίας της 13ης Ιουλίου είδε το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ να αυξάνεται κατά λιγότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες, οι δημοσκοπήσεις μετά την επίδοση της Χάρις στο ντιμπέιτ φαίνεται να έχουν κατά μέσο όρο μετατοπιστεί υπέρ της μόνο κατά λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.
Πριν από μισό χρόνο, ο Τραμπ είχε κατά μέσο όρο ποσοστό αποδοχής 47%. Σήμερα, ο αριθμός αυτός είναι ακριβώς ο ίδιος. Η έγκρισή του δεν έχει ακόμη πέσει κάτω από το 44% ή πάνω από το 49% κατά το τελευταίο εξάμηνο – παραμένοντας ουσιαστικά εντός του περιθωρίου σφάλματος. Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από τα γεγονότα, οι απόψεις για τον Τραμπ – όπως και οι απόψεις για την Χάρις και τον Μπάιντεν – πιθανότατα θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.
Μια πανδημία που συμβαίνει μία φορά τον αιώνα, μια εξέγερση, ποινικές καταδίκες και ακόμη και μια απόπειρα δολοφονίας μπορεί να φαίνονται σεισμικές για τους Αμερικανούς – και για όσους έξω κοιτάζουν μέσα – αλλά η ασβεστοποίηση της πολιτικής πόλωσης των ΗΠΑ παραμένει.
Ωστόσο, δεδομένου ότι τα περιθώρια των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών ήταν ελάχιστα – συνολικά το 0,03% των Αμερικανών αποφάσισε τις εκλογές του 2020 – ακόμη και τα πιο φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά.