Skip to main content

Στους 16 οι νεκροί από την σαρωτική κακοκαιρία Boris

REUTERS/David W Cerny

Απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας Μπόρις που πλήττει την κεντρική και ανατολική Ευρώπη με τις αρχές να αναφέρουν θανάτους στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία. Την ίδια ώρα πολλοί άνθρωποι αγνοούνται.

Ο αριθμός των θυμάτων στην Πολωνία αυξήθηκε σε πέντε μετά τον πνιγμό ενός χειρουργού που επέστρεφε από την εργασία του στη νοτιοδυτική πόλη Νύσα, όπου το νοσοκομείο εκκενώθηκε και οι ασθενείς διασώθηκαν με σχεδία. Τέσσερις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νότιες πόλεις Bielsko-Biała και Lądek-Zdrój, ανακοίνωσαν οι πυροσβέστες.

Στην Αυστρία, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών πνίγηκαν αφού παγιδεύτηκαν από την άνοδο των υδάτων από τις πλημμύρες στα σπίτια τους στις πόλεις Böheimkirchen και Sierndorf, αμφότερες στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας που επλήγη σοβαρά.

Ο επικεφαλής της τσεχικής αστυνομίας, Martin Vondrášek, δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ότι μια γυναίκα πνίγηκε σε ρέμα που υπερχείλισε τις όχθες του κοντά στο Bruntál, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ επτά ακόμη άνθρωποι αγνοούνται.

Απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε ένα τμήμα της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, καθώς η καταιγίδα Μπόρις προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ένας Ρουμάνος δήμαρχος την περιέγραψε ως «καταστροφή επικών διαστάσεων».

Τα νερά της πλημμύρας έσπασαν φράγματα, πλημμύρισαν δρόμους, διέκοψαν την ηλεκτροδότηση και σε ορισμένα σημεία βύθισαν ολόκληρες γειτονιές. «Ζω εδώ 16 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί τέτοιες πλημμύρες», δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο μια Αυστριακή, η Judith Dickson.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς και ένας στην Πολωνία και ένας πυροσβέστης στην Αυστρία. Η βροχή αναμενόταν να υποχωρήσει σε πολλές περιοχές τη Δευτέρα, αλλά, με ορισμένα ποτάμια να είναι απίθανο να φθάσουν στην ανώτατη στάθμη του νερού για μέρες, πολλές μεγάλες πόλεις προετοιμάζονταν για δυνητικά καταστροφικές πλημμύρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πολωνία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, κήρυξε τις πλημμυρισμένες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε ένα ταμείο έκτακτης βοήθειας ύψους 1 δισ. ζλότυ, ενώ ο ομόλογός του στην Ουγγαρία, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων πληγεισών χωρών και ότι θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. «Από σήμερα, όποιος έχει πληγεί από την πλημμύρα – πλημμύρες, καταρρεύσεις κτιρίων, πλημμυρισμένα γκαράζ, χαμένα αυτοκίνητα, απώλειες που συνδέονται με την πλημμύρα – θα μπορεί εύκολα» να διεκδικήσει κονδύλια, πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σε όλη την Πολωνία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Władysław Kosiniak-Kamysz. Ο Michał Piszko, δήμαρχος της πολωνικής πόλης Kłodzko στα σύνορα με την Τσεχία, δήλωσε ότι τα νερά υποχωρούν, αλλά η βοήθεια είναι πολύ αναγκαία. «Χρειαζόμαστε εμφιαλωμένο νερό και ξηρά τρόφιμα … η μισή πόλη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε στο πολωνικό ραδιόφωνο.

«Δραματικές» εικόνες, λέει ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τις εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και την Πολωνία «δραματικές» και δήλωσε ότι η Γερμανία είναι «βαθιά θλιμμένη από τα νέα για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους» και έτοιμη να βοηθήσει.

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, η Βουδαπέστη, προετοιμάζεται για σοβαρές πλημμύρες καθώς ο Δούναβης αυξάνεται. Ο υπουργός Εσωτερικών, Sándor Pintér, δήλωσε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διατήρηση του ποταμού και των παραποτάμων του εντός των οχθών τους και δήλωσε ότι έως και 12.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν.

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, ήταν επίσης σε κατάσταση συναγερμού, ενώ οι 600.000 κάτοικοι του Βρότσλαβ στην Πολωνία ενημερώθηκαν ότι η στάθμη των υδάτων μπορεί να μην κορυφωθεί πριν από την Τετάρτη. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα του «συνεχίζει να επιδεινώνεται», ιδίως στην Κάτω Αυστρία, η οποία έχει κηρυχθεί περιοχή καταστροφής.

Περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής είχαν εκκενώσει 1.100 σπίτια στο κρατίδιο, είπε. Η κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας, Johanna Mikl-Leitner, δήλωσε ότι οι άνθρωποι εκεί αντιμετωπίζουν «δύσκολες και δραματικές ώρες … ίσως τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους».

Ο δήμος Λίλιενφελντ, με περίπου 25.000 κατοίκους, αποκόπηκε εντελώς από τον έξω κόσμο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής έχουν σπάσει 12 φράγματα και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, δήλωσαν οι αρχές. «Δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε ο Μικλ-Λάιτνερ. «Παραμένει κρίσιμη. Παραμένει δραματικό». Είπε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσουν και άλλα φράγματα και ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών.

«Συνεχίζονται οι πολύ δύσκολες μέρες»

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Petr Fiala, κάλεσε τους πολίτες να «ακολουθούν τις οδηγίες των δημάρχων και των πυροσβεστών». Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, είπε, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν αντιμετωπίσει 7.884 περιστατικά και 119.000 νοικοκυριά ήταν χωρίς ρεύμα. Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο Φιάλα, προσθέτοντας ότι αν και η βροχή σταμάτησε στις πιο πληγείσες περιοχές, η κατάσταση θα γίνει κρίσιμη για άλλους καθώς η καταιγίδα κινείται δυτικά και τα ποτάμια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

«Οι πολύ δύσκολες ημέρες για πολλούς ανθρώπους, δυστυχώς, συνεχίζονται», δήλωσε ο Φιάλα τη Δευτέρα, με 207 περιοχές σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίζουν συνθήκες πλημμύρας. Η πιο κρίσιμη κατάσταση ήταν στη νότια Βοημία, είπε, προσθέτοντας: «Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι».

Πόλη της Τσεχίας κάτω από το νερό

CTK/Reuters TV via REUTERS

Ο φουσκωμένος ποταμός Μοράβα έβαλε περίπου το 70% της τσεχικής πόλης Λίτοβελ, 140 μίλια (230 χιλιόμετρα) ανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας, κάτω από το νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο δήμαρχός της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κλείνοντας τα σχολεία και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Οστράβα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει θερμότητα και ζεστό νερό στην πόλη αναγκάστηκε να κλείσει. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις πόλεις Krnov και Český Těšín.

Χειρότερη η κατάσταση από «την πλημμύρα του αιώνα»

Στην Οπάβα, έως και 10.000 άνθρωποι από έναν πληθυσμό περίπου 56.000 ατόμων κλήθηκαν να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία. «Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε», δήλωσε ο δήμαρχος, Tomáš Navrátil, στο δημόσιο ραδιόφωνο της Τσεχίας, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια των τελευταίων καταστροφικών πλημμυρών το 1997, που ήταν γνωστές ως «η πλημμύρα του αιώνα».

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Marcel Ciolacu, δήλωσε ότι η χώρα «θα καθαρίσει και θα δει τι μπορεί να διασωθεί», προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με τις χειρότερες πρόσφατες πλημμύρες του 2013, «η ποσότητα του νερού ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη».

Ένας κάτοικος του ρουμανικού χωριού Pechea, στην πληγείσα περιοχή Galati, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Το νερό μπήκε στο σπίτι, κατέστρεψε τους τοίχους, τα πάντα. Πήρε τα κοτόπουλα, τα κουνέλια, τα πάντα. Πήρε τον φούρνο, το πλυντήριο ρούχων, το ψυγείο. Δεν μου έχει μείνει τίποτα».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους πληγέντες από τις πλημμύρες και δήλωσε ότι η ΕΕ θα παράσχει στήριξη.

Με πληροφορίες από Guardian