Skip to main content

Γερμανία: Σε ισχύ οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα

REUTERS/Ayhan Uyanik/File Photo

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, η απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στα χερσαία σύνορα, με στόχο τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης μετά την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Σόλινγκεν και την προέλαση του ακροδεξιού κόμματος AfD.

Η απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει τους ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της για έξι μήνες είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί νομικά, προκαλεί βαρύ πλήγμα στην άκρως σημαντική ελεύθερη κυκλοφορία της Ευρώπης και θα μπορούσε να δοκιμάσει σοβαρά την ενότητα της Ε.Ε., σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Πού επιβάλλονται προσωρινοί έλεγχοι

Ωστόσο, με την πρόσφατη νίκη των λαϊκιστών στη Θουριγγία και Κάτω Σαξονία η κυβέρνηση Σολτς δέχεται πιέσεις να λάβει μέτρα κατά της μετανάστευσης. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν προσωρινοί έλεγχοι στα χερσαία σύνορα με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και τη Δανία.

Αυτό θα έρθει να προστεθεί στους ήδη ισχύοντες περιορισμούς για την Αυστρία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ελβετία -τις άλλες τέσσερις από τις εννέα χώρες με τις οποίες η Γερμανία μοιράζεται τα σύνορά της μήκους άνω των 3.700 χιλιομέτρων- για τον έλεγχο των αφίξεων μεταναστών.

Η κ. Φέιζερ μίλησε για «στοχευμένους» και «έξυπνους» ελέγχους, καθησυχάζοντας όσους εκφράζουν ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί.

Μιλώντας στην BILD, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν εφαρμόζει αυθαίρετα εθνικά μέτρα τα οποία βλάπτουν την Ευρώπη, αλλά ενεργεί «σε στενό συντονισμό» με τους γείτονές του. Όπως πρόσθεσε, στόχος είναι «να περιοριστεί περαιτέρω η παράτυπη μετανάστευση, να σταματήσουν οι διακινητές, να εγκαταλείψουν οι εγκληματίες την δράση τους, να εντοπίζονται και να εμποδίζονται οι ισλαμιστές».

Συνθήκη Σένγκεν: Τι προβλέπει η συμφωνία που επιχειρεί να καταργήσει de facto και μονομερώς η Γερμανία