Skip to main content

Βραζιλία: Είναι «αστέρι» στο footvolley, αλλά είναι… σκύλος

Instagram/ @dog_altinha

Ο λόγος για τον Floki που έχει «μαγνητίσει» τα βλέμματα των λουομένων, αλλά ταυτόχρονα σαρώνει και το διαδίκτυο

Οι κύριες παραλίες του Ρίο ντε Τζανέιρο σφύζουν από ζωή τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα. Αλλά η δραστηριότητα έχει σχεδόν σταματήσει σε ένα τμήμα της άμμου. Οι άνθρωποι σήκωσαν τα τηλέφωνά τους για να καταγράψουν αθλητικά κατορθώματα που δεν είχαν ξαναδεί, ούτε καν φανταστεί.

Το παιχνίδι; Footvolley, ένας συνδυασμός ποδοσφαίρου και μπιτς βόλεϊ. Ο αθλητής; Ένα 3χρονο border collie με το όνομα Floki.

Ο Floki προκαλεί απορίες στους παρευρισκόμενους, επειδή κρατιέται σκληρά σε ένα παιχνίδι που ακόμα και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να το καταλάβουν. Οι κανόνες του Footvolley είναι ουσιαστικά οι ίδιοι με το beach volley, αλλά με ελαφρώς χαμηλότερο δίχτυ και, όπως και στο ποδόσφαιρο, οι παίκτες απαγορεύεται να χρησιμοποιούν χέρια και ώμους. Ο Φλόκι αναπηδά από την άμμο για να οδηγήσει την μπάλα με το στόμα του. Έχει γίνει κάτι σαν διαδικτυακή επιτυχία στη Βραζιλία, με εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς στο Instagram και το TikTok.

@metropolesoficial Floki, o #cão atleta, faz o maior #sucesso no Instagram ao exibir sua maior habilidade, que é jogar #futevôlei. Neste vídeo, o doguinho da raça #bordercollie arranca suspiros ao se aventurar na areia com seus amigos humanos, tendo como pano de fundo o belíssimo Morro Dois Irmãos, no #Rio de Janeiro. Floki não deixa de acertar uma jogada, o que impressiona os seguidores. Compenetrado, o jogador de quatro patas analisa perfeitamente onde a bola vai cair e age de prontidão. Como pode ser tão bom? #tiktoknotícias ♬ Very cute melody by marimba tone(39813) – Mitsu Sound


Ο ιδιοκτήτης του Floki, Gustavo Rodrigues, είναι προπονητής footvolley, αλλά ορκίζεται ότι δεν το σχεδίασε αυτό. Ήθελε ένα American Bully, μια σαφώς λιγότερο ζωηρή ράτσα. Ο Floki ήρθε στη ζωή του Rodrigues και γρήγορα αποκάλυψε τις δυνατότητές του όταν, σε ηλικία μόλις 2 μηνών, άρχισε να πηδάει πίσω από μπαλόνια γενεθλίων.

Ο Rodrigues έβαλε τον Floki σε αυτό που ονομάζεται «altinha», όπου μια ομάδα που στέκεται σε έναν κύκλο ζογκλέρει μια μπάλα ποδοσφαίρου για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα. Το 2023, ο Floki έκανε το ντεμπούτο του στο πολύ πιο σύνθετο, ανταγωνιστικό παιχνίδι του footvolley – ένα χόμπι που απολαμβάνουν ορισμένοι Βραζιλιάνοι αστέρες του ποδοσφαίρου μετά την αποχώρησή τους, συμπεριλαμβανομένων των νικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ροναλντίνιο και Ρομάριο.

Οι παίκτες του footvolley χρειάζονται αυτοπεποίθηση, ευελιξία, συντονισμό, συγχρονισμό, φινέτσα. Η κάλυψη της μιας πλευράς του γηπέδου μεταξύ δύο μόνο ατόμων σημαίνει γρήγορα σπριντ μπρος-πίσω στην μαλακή άμμο κάτω από τον καυτό ήλιο. Δεν είναι εύκολο κατόρθωμα, αλλά ο Φλόκι ήταν φυσικό ταλέντο. Ένα αστέρι γεννήθηκε.

«Κάνει πράγματα που ούτε επαγγελματίες δεν κάνουν»

«Κάνει πράγματα που ούτε μερικοί επαγγελματίες δεν κάνουν – όπως η σωστή τοποθέτηση στο γήπεδο», δήλωσε ο 26χρονος Rodrigues. «Μερικές φορές η μπάλα πηγαίνει από τη μία πλευρά (του γηπέδου) στην άλλη και δεν της γυρίζει την πλάτη. Στρέφεται προς την μπάλα για να την χτυπήσει πάντα ευθεία».

Είναι σαφές ότι αυτό το κουτάβι με την υψηλή ενέργεια ζει γι’ αυτό το παιχνίδι. Ακόμα και όταν ξεκουραζόταν κάτω από τη σκιά του caipirinha bar της παραλίας, ήταν εστιασμένος με λέιζερ στη δράση του αγώνα του διπλανού γηπέδου.

Όταν παίζει, γαβγίζει στον Rodrigues για να του δώσει την μπάλα και φαίνεται να καταλαβαίνει τουλάχιστον τους βασικούς κανόνες. Μερικές φορές, αντί να πασάρει πίσω στον Rodrigues για την τρίτη και τελευταία επαφή που περιμένουν οι αντίπαλοί τους, περνάει ο ίδιος τη μπάλα κρυφά πάνω από το δίχτυ για να πετύχει έναν πόντο. Στη συνέχεια πηδάει στην αγκαλιά του Rodrigues για να πανηγυρίσει.

Πηγή:  AP