Skip to main content

Τέσσερις νεκροί ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη

REUTERS/David W Cerny

Βροχή ενός μήνα σε αρκετές από τις ιστορικές πρωτεύουσες της Ευρώπης

Τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Το καιρικό φαινόμενο έχει προκαλέσει ζημιές σε χιλιάδες σπίτια.

Ένα αργά κινούμενο σύστημα χαμηλής πίεσης που ονομάστηκε καταιγίδα Μπόρις έριξε βροχή ενός μήνα σε αρκετές από τις ιστορικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως η Βιέννη, η Μπρατισλάβα και η Πράγα.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία, όπου οι βροχοπτώσεις άφησαν εκατοντάδες αποκλεισμένους σε πλημμυρισμένες περιοχές. Οι υπηρεσίες διάσωσης έχουν ξεκινήσει στις πληγείσες επαρχίες, καθώς οι αρχές προειδοποιούν ότι έχουν καταγράψει τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 100 ετών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

«Οι επιπτώσεις ήταν πιο κρίσιμες σε επτά περιοχές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Cătălin Predoiu στον συνεργαζόμενο με το CNN Antena 3. «Έχουν ήδη επέμβει εκεί για να σώσουν 95 ανθρώπους. Δυστυχώς τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στα σπίτια ή στις αυλές τους».

Εκκένωση κατοικιών

Ποτάμια έσπασαν τις όχθες τους στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία. Στα νότια της Πολωνίας, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση κατοικιών στην πόλη Glucholazy. Η στάθμη του ποταμού Biala Glicholaska αυξήθηκε κατά δύο μέτρα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

Agencja Wyborcza.pl/Grzegorz Celejewski/via REUTERS

Μετά από μια δύσκολη νύχτα και εκατοντάδες περιστατικά που αναφέρθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Tomasz Siemoniak δήλωσε στο TVN24 ότι «επικεντρώνονται στο ποιες θα είναι οι απειλές τις επόμενες ώρες».

Κόκκινος συναγερμός

Σημαντικές πλημμύρες αναμένεται να συνεχιστούν στην Τσεχική Δημοκρατία, όπου οι αρχές διέταξαν υποχρεωτικές εκκενώσεις για ορισμένες περιοχές. Πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία Πυροσβεστικής και Διάσωσης της Τσεχικής Δημοκρατίας έδειξαν πλημμυρισμένους δρόμους στο νότιο δήμο Benešově nad Černou, όπου δύο γυναίκες που δεν ακολούθησαν τις εντολές εκκένωσης χρειάστηκε να διασωθούν με βάρκα.

Στη Γερμανία, ιδίως τα νότια και ανατολικά κρατίδια προετοιμάζονται για πλημμύρες. Προειδοποιήσεις για πλημμύρες έχουν εκδοθεί για ποτάμια στο κρατίδιο της Σαξονίας. Στη γειτονική Αυστρία, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν άνοδο της στάθμης των υδάτων σε αρκετά ποτάμια, με αποτέλεσμα να κληθούν υπηρεσίες διάσωσης σε τμήματα της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κόκκινος συναγερμός, το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης, έχει εκδοθεί για τμήματα της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας. Αυτό το επίπεδο συναγερμού σχετίζεται με «έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα» και «είναι πιθανό να προκληθούν σημαντικές ζημιές», σύμφωνα με το Meteoalarm.