Skip to main content

Ρωσία: Ξεκινά τις προσπάθειες για να διώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από το Κουρσκ

(REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)

Εκτιμάται ότι η Ρωσία θα χρειαζόταν έως και 20 ταξιαρχίες -περίπου 50.000 άνδρες- για να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από το Κουρσκ

Η ρωσική αντεπίθεση για την ανάκτηση τμημάτων του Κουρσκ που χάθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά από αιφνιδιαστική, διασυνοριακή επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά δεν έχει ακόμη αποκτήσει δυναμική.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε την επίθεσή της τον περασμένο μήνα, καταλαμβάνοντας δεκάδες οικισμούς, μια κίνηση που εξέπληξε ακόμη και τους συμμάχους του Κιέβου. Αλλά από την αρχή παρατηρητές είπαν ότι ήταν απίθανο να μπορέσει να διατηρήσει τα κέρδη της.

Βίντεο με γεωγραφικό εντοπισμό δείχνει ότι οι ρωσικές μονάδες έχουν ανακαταλάβει μερικά χωριά, αλλά η κατάσταση παραμένει ρευστή. Τόσο η ποιότητα όσο και ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν δεσμευτεί στην περιοχή είναι ασαφείς, ενώ οι αξιόπιστες αναφορές από την πρώτη γραμμή του μετώπου είναι ελάχιστες.

Η στάση του Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε την έναρξη της αντεπίθεσης της Ρωσίας και λέει ότι σκοπεύει να αναπτύξει 60.000 – 70.000 στρατιώτες στην περιοχή του Κουρσκ. Αλλά δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ρώσοι «δεν είχαν ακόμη καμία σοβαρή επιτυχία. Οι ηρωικοί στρατιώτες μας αντέχουν».

Οι ΗΠΑ έχουν εκτιμήσει ότι η Ρωσία θα χρειαζόταν έως και 20 ταξιαρχίες -περίπου 50.000 άνδρες- για να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από το Κουρσκ, αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Πατ Ράιντερ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές ενέργειες μέχρι στιγμής ήταν «οριακές» και οι αναλυτές δεν έχουν δει το είδος της μάζας ή της ποιότητας που θα μπορούσε να εκδιώξει γρήγορα την πολύ μικρότερη ουκρανική δύναμη.

Κάποιες μονάδες υψηλού επιπέδου φαίνεται να συμμετέχουν στη ρωσική αντεπίθεση. Βίντεο με γεωεντοπισμό έδειξε στοιχεία του επίλεκτου 51ου αερομεταφερόμενου συντάγματος να συμμετέχουν σε επίθεση την Πέμπτη. Αλλά το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτιμά ότι ελάχιστες από τις ρωσικές ομάδες στο Κουρσκ «αποτελούνται από μονάδες με εμπειρία στη μάχη».

Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να προσπαθήσουν να αποκόψουν τα ουκρανικά στρατεύματα κοντά στην πόλη Κορένεβο προτού ξεκινήσουν μια μεγαλύτερης κλίμακας αντεπίθεση. Ένας Ουκρανός αξιωματικός που συμμετέχει στην επιχείρηση στο Κουρσκ δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει περίπου δύο χιλιόμετρα (μια εκτίμηση που συμμερίζονται Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ) στο δυτικό άκρο της ζώνης που κατέλαβαν οι Ουκρανοί τον περασμένο μήνα. Ο αξιωματικός δήλωσε ότι οι κακές επικοινωνίες δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις τους. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε, φαίνεται να υψώνεται η ρωσική σημαία, καθώς και η σημαία της Wagner, στο χωριό Snahost. Όμως ο αξιωματικός είπε ότι η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί και ότι υπήρχαν σφοδρές μάχες σε ένα άλλο κοντινό χωριό.

Μια νέα διαδρομή επίθεσης;

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ουκρανικές μονάδες μπορεί να αναπτύσσουν μια νέα διαδρομή επίθεσης σε ένα διαφορετικό τμήμα του Κουρσκ, κοντά στην πόλη Veseloe. Αυτό μπορεί να αποσκοπεί στην απόσπαση της προσοχής των ρωσικών δυνάμεων. «Εκτοξεύοντας αιφνιδιαστικές επιθέσεις πέρα από τα ελάχιστα αμυνόμενα σύνορα, η Ουκρανία μπορεί να ακολουθήσει ανταρτοπόλεμο επιχειρησιακού επιπέδου για να υποστηρίξει μια συνολική στρατηγική εξάντλησης», λέει ο Robert Rose του Ινστιτούτου Σύγχρονου Πολέμου στο West Point.

Παρά τη συγκεντρωτική ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ και τις αυξανόμενες ουκρανικές απώλειες, ο Ζελένσκι επιμένει ότι η εισβολή στο Κουρσκ είναι απαραίτητη και πολύτιμη και έχει επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση στο ανατολικό Ντονέτσκ, όπου η πόλη Ποκρόβσκ απειλείται άμεσα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει την πλήρη κατάληψη τεσσάρων ανατολικών ουκρανικών περιοχών που ήδη ελέγχει εν μέρει, και οι περισσότερες μάχες του πολέμου έχουν επικεντρωθεί σε αυτή την περιοχή. Ο Ζελένσκι δήλωσε σε πάνελ στο Κίεβο την Παρασκευή, με συντονιστή τον Fareed Zakaria του CNN, ότι το πλεονέκτημα της Ρωσίας σε πυρομαχικά πυροβολικού στην περιοχή του Ποκρόβσκ είχε μειωθεί από 12 προς 1 σε 2,5 προς 1, γεγονός που απέδωσε στην επιτυχία της εκστρατείας του Κουρσκ.  «Η ταχύτητα [της ρωσικής προέλασης] στον τομέα του Ντονέτσκ ήταν ακόμη ταχύτερη πριν από την επιχείρηση Κουρσκ. Και όχι μόνο στον [τομέα] του Ντονέτσκ, αλλά σε ολόκληρο το ανατολικό τμήμα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ενώ η ρωσική ορμή επιβραδύνθηκε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, δεν αποσύρθηκαν σημαντικές μονάδες για να πολεμήσουν στο Κουρσκ, αν και ορισμένες μεταφέρθηκαν από λιγότερο αμφισβητούμενες περιοχές κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των 1.000 χιλιομέτρων (621 μιλίων). Το Κρεμλίνο φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στον στόχο της προόδου στο Ντονέτσκ έναντι της ανάκτησης χαμένων ρωσικών εδαφών – προς το παρόν.

Πηγή: CNN

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία – Ρωσία: Λύτρωση και συγκίνηση στην ανταλλαγή 206 αιχμαλώτων