Πάνω από 100 άτομα απελευθέρωσαν η Ρωσία και η Ουκρανία, σε ανταλλαγή αιχμαλώτων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Στην ανταλλαγή αιχμαλώτων το Σάββατο, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συμμετείχαν 206 στρατιωτικοί και από τις δύο χώρες.
Το υπουργείο ανέφερε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που ανταλλάχθηκαν το Σάββατο είχαν αιχμαλωτιστεί στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν έδαφος εκεί τον περασμένο μήνα στην πρώτη μεγάλη εισβολή τους στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τους 103 «πολεμιστές» που απελευθερώθηκαν, 82 ήταν στρατιώτες και οπλίτες και 21 ήταν αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και συνοριοφυλάκων.
Η δεύτερη ανταλλαγή μετά την εισβολή στο Κουρσκ
Οι φωτογράφοι απαθανάτισαν τη στιγμή που οι χαμογελαστοί και συγκινημένοι Ουκρανοί, τυλιγμένοι με τη σημαία της χώρας τους, αγκάλιασαν τους συναδέλφους τους μετά την ανταλλαγή τους σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία. Έμοιαζαν χλωμοί και αδύνατοι, και όλοι οι άνδρες που απελευθερώθηκαν είχαν ξυρισμένα κεφάλια. Ο ένας γονάτισε στο έδαφος, με την εθνική σημαία τυλιγμένη στους ώμους του, και κοίταζε την πατρίδα του καθώς έκανε ένα τηλεφώνημα.
Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια ανταλλαγή μετά την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών με τη μεσολάβηση διαμεσολαβητών.
Αξιωματούχοι των ΗΑΕ δήλωσαν ότι ο αριθμός των αιχμαλώτων που ανταλλάχθηκαν μέσω των μεσολαβητικών προσπαθειών τους ανέρχεται πλέον σε 1.994.
Ουκρανική έκκληση
Η Ουκρανία απηύθυνε νέα έκκληση προς τη Δύση να της επιτρέψει να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία, αφού η συνάντηση μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βρετανίας μια ημέρα νωρίτερα δεν επέφερε ορατή αλλαγή στην πολιτική τους σχετικά με τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς. «Η ρωσική τρομοκρατία ξεκινά από τις αποθήκες όπλων, τα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές βάσεις εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε το Σάββατο ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Andriy Yermak.
Ο Ζελένσκι πιέζει εδώ και μήνες να χρησιμοποιηθούν οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση τουλάχιστον 300 χιλιομέτρων (190 μιλίων), για να βομβαρδίσουν αεροπορικές βάσεις, πυραυλικές εγκαταστάσεις και άλλους στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Την Πέμπτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τους δυτικούς ηγέτες ότι το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα ισοδυναμούσε με πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.