Skip to main content

Παράδειγμα συμπερίληψης και αλληλεγγύης από μια μικρή πόλη της Ισπανίας

Πηγή: Instagram/s.d_monterroso

Η πόλη υποδέχτηκε τους πρόσφυγες που έφτασαν διασχίζοντας μια από τις πιο θανατηφόρες μεταναστευτικές οδούς στον κόσμο

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από μήνες, περίπου 3.000 χιλιόμετρα μακριά, και τώρα μπήκαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου μιας μικρής πόλης της Ισπανίας υπό τον ήχο  χειροκροτημάτων πολιτών που φώναζαν «bienvenidos».

Μια μικρή πόλη στην ισπανική περιφέρεια της Γαλικία, υποδέχτηκε εγκάρδια τους πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους έφτασαν εκεί από το Μάλι.

Στα τέλη Αυγούστου ο δήμος του Monterroso, με πληθυσμό 3.600 κατοίκους, άρχισε να ακούει φήμες ότι θα φιλοξενούσε 120 ανθρώπους που είχαν διαφύγει από τη βία και την πολιτική αστάθεια. Αφού διακινδύνευσαν τη ζωή τους, διασχίζοντας μια από τις πιο θανατηφόρες μεταναστευτικές οδούς στον κόσμο για να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, θα μεταφέρονταν στην ηπειρωτική χώρα.

Για πρώτη φορά η πόλη, που βρίσκεται κρυμμένη στο εσωτερικό της Γαλικίας, φιλοξένησε πρόσφυγες. «Είδαμε ότι κάποιοι στην πόλη είχαν αρχίσει να τους στιγματίζουν- ο κόσμος είχε αρχίσει να γίνεται λίγο νευρικός», δήλωσε ο Balbino Martínez, πρόεδρος του τοπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Sociedad Deportiva Monterroso. «Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους πρόσφυγες αλλά και να ηρεμήσουμε την ατμόσφαιρα».

«Αναζητούν μια καλύτερη ζωή»

Ο αθλητικός σύλλογος ανέλαβε αμέσως δράση, με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ήταν πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διευκολύνει την άφιξη αυτών των ανθρώπων, από το να τους επιτρέψει την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του μέχρι να ξεκινήσει μια εκστρατεία συλλογής ρούχων. «Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι πρόκειται για ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να επιβιώσουν, για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Martínez. «Δεν είναι εγκληματίες ή κακοί άνθρωποι».

Αντίθετα, ο σύλλογος τόνισε ότι η άφιξη δεκάδων νέων ανθρώπων, όλοι πρόθυμοι να δουλέψουν, ήταν μια τεράστια ευκαιρία σε μια περιοχή που έμενε όλο και πιο έρημη από κόσμο. «Δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, αλλά για τη δημιουργία ευκαιριών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Συγκινητική η ανταπόκριση

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική, δήλωσε ο Martínez, ενώ πολλοί σύντομα συνέβαλαν με τις δικές τους ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλη την Ισπανία. Ο πρώτος αγώνας πρωταθλήματος του συλλόγου περιλάμβανε ένα αφιέρωμα στους νέους γείτονες, προσφέροντάς τους δωρεάν εισιτήρια για τη σεζόν, ενώ ένας κομμωτής προσέφερε δωρεάν κούρεμα και άλλοι τους προσκάλεσαν σε καφέ.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν οι άνθρωποι στο Monterroso ήταν και μια φιέστα, με τους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική της περιοχής. «Θέλαμε να τους δείξουμε ότι είναι ευπρόσδεκτοι», δήλωσε η Tatiana De Azevedo, πρόεδρος της Asociación Sociocultural Falcatrueiros de Monterroso, η οποία εργάζεται για τη διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής και του πολιτισμού της Γαλικίας.

«Είναι άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι»

«Θέλαμε επίσης να δείξουμε στην πόλη – όπου είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εναντίον της άφιξής τους – ότι είναι άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι», είπε. «Η μουσική ήταν ένας τρόπος να γεφυρώσουμε πολιτισμούς και χώρες».

Η ίδια και οι υπόλοιποι παρακολουθούσαν με ευχαρίστηση καθώς μερικοί από τους νεοαφιχθέντες συμμετείχαν, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους σε όργανα όπως η pandereta και χορεύοντας la muiñeira. «Μας βοήθησε επίσης να γνωριστούμε μεταξύ μας», δήλωσε η De Azevedo.

Κατά κάποιον τρόπο, η θερμή υποδοχή ίσως ήρθε ως φυσική προσαρμογή σε μια περιοχή που έχει από καιρό σημαδευτεί από τη μετανάστευση. «Εδώ στην πόλη μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πήγαν στη Γερμανία, στην Ελβετία, στην Αργεντινή», δήλωσε η De Azevedo, της οποίας οι παππούδες και οι γιαγιάδες μετακόμισαν στη βόρεια Γαλλία τη δεκαετία του 1970 σε αναζήτηση εργασίας. «Τώρα συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Άλλοι έρχονται στη χώρα μας επειδή είναι λίγο καλύτερα από άλλες. Αλλά κανείς μας δεν είναι ποτέ ελεύθερος από το να πάρει μια βαλίτσα και να φύγει», είπε. «Και ελπίζουμε ότι θα έχουμε και εμείς κάποιον εκεί να μας βοηθήσει».

Τα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να αντιπαραβάλουν την αλληλεγγύη της πόλης με τις προσπάθειες της ακροδεξιάς να δαιμονοποιήσει τους αιτούντες άσυλο. Ο συντηρητικός δήμαρχος της πόλης, Eloy Pérez, ήταν ένας από εκείνους που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην άφιξή τους, περιγράφοντας τον αριθμό των ανθρώπων που μεταφέρονται ως «δυσανάλογο» και ανησυχώντας για την επιβάρυνση των τοπικών πόρων, παρά τον όρκο της κεντρικής κυβέρνησης ότι θα καλύψει όλα τα σχετικά έξοδα – όπως είχε κάνει και με την άφιξη των Ουκρανών προσφύγων.

Πηγή: Guardian