Skip to main content

Η Gen Ζ φωτογραφίζει τους δίσκους στον έλεγχο του αεροδρομίου και δημιουργεί εκνευρισμό- Τι πραγματικά συμβαίνει;

Η νέα τάση που γίνεται viral

Για πολλούς η ουρά στον έλεγχο του αεροδρομίου είναι ανυπόφορη, πολλώ δεν μάλλον να βγάλεις τα αντικείμενα από την χειραποσκευή σου. Ωστόσο, μια νέα τάση που έκανε την εμφάνισή της, έχει διαφορετική οπτική.

Σύμφωνα με την τάση αυτή, πρέπει να φωτογραφίσει κανείς όλα τα χύμα αντικείμενα που περιέχει το καλάθι κατά τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου.

Η «αισθητική του καλαθιού αεροδρομίου» έχει απογειωθεί στο Tik Tok, το Instagram και το Pinterest, καθώς οι χρήστες μοιράζονται φωτογραφίες όπου αντικείμενα όπως γυαλιά ηλίου, παπούτσια, είδη υγιεινής και βιβλίων είναι επιμελώς τοποθετημένα.

Τι «πρεσβεύει» αυτή η αισθητική; Μην περιμένετε τσαλακωμένες πλαστικές σακούλες γεμισμένες με οδοντόκρεμα και Pepto-Bismol. Αυτό είναι ένα ταξίδι με φιλοδοξίες, όπου η κινηματογραφική σας φωτογραφική μηχανή 35mm φωλιάζει ανάμεσα στα vintage loafers σας.

Είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά τάσεων όπου οι άνθρωποι επιμελούνται τα υπάρχοντά τους για μια δημόσια έκθεση, από τα ράφια με τα βιβλία μέχρι τα κομοδίνα, ακόμη και το εσωτερικό των ψυγείων μας. (Ναι, το «fridgescaping», το οποίο περιλαμβάνει την αποθήκευση λουλουδιών και κορνιζών εικόνων μαζί με το βούτυρο και τα αυγά σας, είναι πλέον κάτι που υπάρχει).

Προβλήματα

Ωστόσο, η τάση αυτή προκαλεί αναστάτωση, λόγω του ότι η ουρά ασφαλείας του αεροδρομίου είναι ένα από τα κορυφαία σημεία στον κόσμο όπου είναι επιτακτική ανάγκη να αποφύγετε την ολιγωρία.

Η New York Post κατακεραύνωσε την «χρονοβόρα τάση» ως μια επιρροή που καθοδηγείται από τους influencers και επιβαρύνει τις γραμμές TSA της χώρας.

Η βρετανική εφημερίδα Metro δήλωσε ότι η τάση που προκαλεί άγχος και «κινδυνεύετε να γίνετε το πιο μισητό άτομο στο αεροδρόμιο».

Τα σχόλια στο βίντεο TikTok του Shop Pursue που δείχνει νεαρές γυναίκες να προετοιμάζονται για ένα «ταξίδι των κοριτσιών» οργανώνοντας τις Adidas Gazelles και τις Louis Vuitton τσάντες τους σε ένα παγκάκι κυμαίνονται από το «οι άνθρωποι πίσω σας είναι ενοχλημένοι περιμένοντας», μέχρι το «θα σας έπαιρναν σηκωτές στο JFK γι’ αυτό».

Μια σημαντική λεπτομέρεια

Ωστόσο, όπως πολλά πράγματα που συμβαίνουν στο διαδίκτυο, όλα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται.

Σε ένα βίντεο στο TikTok με 82.000 likes μέχρι στιγμής, η influencer Chelsea as of Late με έδρα τη Νέα Υόρκη δίνει ένα βήμα προς βήμα σεμινάριο για να ακολουθήσετε την τάση και να μην είστε ενοχλητικοί. Το κλειδί, λέει, είναι να το κάνεις αφού περάσεις από τον έλεγχο ασφαλείας: Βρείτε ένα ήσυχο σημείο και «αν έχετε χρόνο στήστε μερικά διαφορετικά καλάθια, γιατί γιατί όχι;». Αυτός, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένας χώρος που προορίζεται για τους ταξιδιώτες που τον χρειάζονται για την απαραίτητη ανασυσκευασία αντικειμένων ή για μια πιο επείγουσα στάση ανάπαυσης.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι με όλα αυτά τα παπούτσια που περνούν μέσα από τους δίσκους ασφαλείας, μπορεί κάλλιστα να απλώνετε τα αντικείμενά σας κατευθείαν στο πάτωμα. Το 2018, μια ευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι οι δίσκοι των αεροδρομίων είναι το λιγότερο υγιεινό μέρος του αεροδρομίου, μεταφέροντας περισσότερα μικρόβια από τις τουαλέτες.

Έτσι, ενώ το απολυμαντικό χεριών δεν εμφανίζεται συνήθως σε αυτές τις φωτογραφίες και τα βίντεο με τους δίσκους αεροδρομίου, θα πρέπει μάλλον να παίζει βασικό ρόλο στη μεταχείριση.

Η τάση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς σημείωσε τεράστια επιτυχία στις ομάδες μάρκετινγκ σε όλο τον κόσμο, με μάρκες όπως οι εταιρείες λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και οικιακής χρήσης Anthropologie και οι εκδότες βιβλίων Faber να δημοσιεύουν τα στυλιζαρισμένα κουτιά τους. Η εταιρεία λύσεων αποθήκευσης Stackers δήλωσε στο CNN: «Αυτή η τάση ευθυγραμμίστηκε συγκεκριμένα τέλεια για εμάς, επιμελούμενοι μια αισθητική επιλογή, εστιάζοντας παράλληλα στα φιλικά προς τα ταξίδια προϊόντα μας».

Η σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης

Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το ολοένα και πιο προηγμένο και προσιτό λογισμικό κινηματογράφησης και επεξεργασίας σημαίνει ότι τα άτομα είναι σε θέση να δημιουργήσουν στο σπίτι τους αριστουργήματα όπως ποτέ άλλοτε, από βίντεο χορού μέχρι κωμικά σκετς και μαθήματα μακιγιάζ.

Όσο για την αισθητική του δίσκου στα αεροδρόμια, ενώ ο κόσμος μπορεί να εκνευρίζεται με την ιδέα ότι η γενιά Z θα καθυστερήσει την ουρά, η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ είναι αισιόδοξη για τον κίνδυνο.

«Η TSA έχει αντιληφθεί αυτή την τάση πρόσφατα», δήλωσε εκπρόσωπος στο CNN. «Εφόσον οι σκηνοθετημένες φωτογραφίες γοητείας δεν προκαλούν καθυστερήσεις ή προβλήματα με άλλους επιβάτες στο σημείο ελέγχου, δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φροντίζουν να ασφαλίζουν τις ταυτότητες, τα διαβατήριά τους και κάθε ελαφρύ αντικείμενο πάνω που θα μπορούσε να παρασυρθεί από τους κάδους όταν μπαίνουν στα μηχανήματα».