Skip to main content

Λος Άντζελες: Υποχωρεί ο καύσωνας, μαίνονται οι πυρκαγιές

REUTERS/Ringo Chiu

Σπίτια έχουν γίνει στάχτη, εκατοντάδες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους

Έπεσε κάπως η θερμοκρασία στο Λος Άντζελες, αλλά οι τρεις πυρκαγιές που το έχουν περικυκλώσει παραμένουν ανεξέλεγκτες.

450 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν καεί.

Στους λόφους βορειοανατολικά της πόλης, η κάτοικος Μπρουκ Πάλεντσαρ δεν είχε παρά μερικά λεπτά στη διάθεσή για να πάρει τα παιδιά της και να φύγει μπροστά στην προέλαση της λεγόμενης «Line Fire». «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα», εξήγησε η κάτοικος του χωριού Ράνινγκ Σπρινγκς στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KTLA. «Δεν προλάβαμε να πάρουμε και πολλά, μας έμειναν τρία τάπερ από τη ζωή μας», πρόσθεσε.

Το σπίτι της είναι πλέον ένας σωρός στάχτες γύρω από την τούβλινη καμινάδα, που άντεξε.

Η πυρκαγιά, που καταβρόχθισε 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε μια εβδομάδα, οφείλεται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας 34χρονος συνελήφθη την Τετάρτη. Οι αρχές θεωρούν πως είναι πυρομανής, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Χιλιάδες πυροσβέστες παραμένουν κινητοποιημένοι και οι τρεις πυρκαγιές θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές τους.

Σεισμός 4,7 ρίχτερ

Στη «Line Fire» οι βάρδιες είναι 28ωρες αντί για τις συνήθεις 24ωρες, σύμφωνα με τον πυραγό Κάιλ Άρλετζ, που υπηρετεί στο πυροσβεστικό σώμα της κομητείας Βεντούρα.

«Δεν κοιμάστε πολύ, αλλά ειλικρινά, για αυτό αναλάβαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη δουλειά», είπε.

Το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο χθες το πρωί, όταν σημειώθηκε σεισμός 4,7 βαθμών στην περιοχή. Η σεισμική δόνηση, το επίκεντρο της οποίας εντοπίστηκε κοντά στο Μάλιμπου, έγινε αισθητή ως και την πόλη Λος Άντζελες και πέρα από αυτή. Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί ούτε ζημιές.

ΗΠΑ: Σε πύρινο κλοιό το Λος Άντζελες – Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Καίγεται εθνικός δρυμός

Παράλληλα, η «Bridge Fire» συνεχίζει να καίει εθνικό δρυμό: έχει καταστρέψει 206 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κάπου τριάντα σπίτια.

Εικόνες από την πόλη Ράιτγουντ απαθανατίζουν απανθρακωμένα κουφάρια οχημάτων και κτιρίων.

Τρεις άνθρωποι, που είχαν παγιδευτεί σε απομονωμένη ζώνη κοντά στο Όρος Μπόλντι, έγινε γνωστό χθες πως απομακρύνθηκαν προχθές Τετάρτη και είναι ασφαλείς.

Η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την πυροσβεστική, και μπορεί να εξαπλωθεί με εκρηκτικό τρόπο, λόγω της άφθονης ξερής βλάστησης στην περιοχή.

Αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, η υπηρεσία CalFire φοβάται πως θα δημιουργήσει δικό της τοπικό κλίμα, με τους καπνούς να οδηγούν στο να σχηματιστούν επικίνδυνα σύννεφα (σ.σ. «πυροσωρειτομελανίες» στην ορολογία των μετεωρολόγων), ικανά να προκαλέσουν κεραυνούς και σφοδρούς ανέμους.

«Οι άνεμοι αυτοί μπορεί να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο», καθώς μπορεί να εξαπλώσουν τη φωτιά, εξήγησε ο μετεωρολόγος Μπράιαν Λιούις στη San Gabriel Valley Tribune.

Νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, η «Airport Fire», που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, συνεχίζει και αυτή να εξαπλώνεται. Στους λόφους και στα φαράγγια γύρω από την πόλη Λέικ Έλσινορ, σπίτια και οχήματα έγιναν στάχτη.

Πάντως το έργο των πυροσβεστών διευκολύνεται από τη μείωση των θερμοκρασιών, που θα επιτρέψει ο πρωινός ψυχρός αέρας από τον Ειρηνικό να φθάσει στις περιοχές που πλήττονται.

Παραμένει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Προχθές Τετάρτη, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για να επιταχυνθεί η προσπάθεια των αρχών να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές.

«Η Καλιφόρνια αναπτύσσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να δώσει μάχη εναντίον αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών», εξήγησε ο κυβερνήτης Νιούσομ, που επισκέφθηκε πυροσβέστες που προσπαθούν να περιορίσουν τη «Line Fire».

Έπειτα από δυο βροχερούς χειμώνες, που της προσέφεραν μερικές ανάσες, η φετινή περίοδος των πυρκαγιών είναι δύσκολη.

Η λεγόμενη Golden State αντιμετώπισε σειρά από καύσωνες φέτος και, την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, έζησε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της. Η «Park Fire» απανθράκωσε πάνω από 1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων ορεινών περιοχών βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.

Οι επανειλημμένοι καύσωνες μακράς διάρκειας είναι σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με επιστήμονες.