Skip to main content

Ο Τραμπ «βουλιάζει» στα fake news που έσπειρε στο ντιμπέιτ

REUTERS/Mike Segar

Σίγουρα πάντα υπήρχαν ψεύδη στα social media- Ποια είναι όμως τώρα η διαφορά;

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία βγήκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και παρουσίασε μια ανιστόρητη, διαψευσμένη φήμη στο Facebook ως γεγονός. Όταν τον διόρθωσε (αρκετές φορές) ένας συντονιστής, ο Ντόναλντ Τραμπ διπλασίασε τις δηλώσεις του: «Οι άνθρωποι στην τηλεόραση λένε ότι ο σκύλος τους φαγώθηκε από τους ανθρώπους που πήγαν εκεί».

«Τρώνε τα σκυλιά», έγινε γρήγορα ατάκα μεταξύ των σχολιαστών που καταλαβαίνουν ότι όλη η ιστορία για τους Αϊτινούς μετανάστες που έτρωγαν τα κατοικίδια των ανθρώπων στο Οχάιο ήταν ένα ψέμα, που είχε τις ρίζες του σε μια καλά εδραιωμένη ρατσιστική ιστορία.

Είναι το είδος της εξοργιστικής μεθόδευσης που, αν και αηδιαστική, δεν είναι καθόλου απροσδόκητη στο Facebook αυτές τις μέρες, σημειώνει η Allison Morrow στο CNN.

Αλλά η ανάδειξη του ισχυρισμού στη σκηνή των προεδρικών συζητήσεων υπογραμμίζει μια ζοφερή πραγματικότητα για το διαδίκτυο το 2024: Η παραπληροφόρηση είναι παντού, οι πλατφόρμες εγκαταλείπουν τη μετριοπάθεια και η τεχνητή νοημοσύνη τα κάνει όλα χειρότερα.

Αλήθεια ή ψέματα: 12 ατάκες του debate Τραμπ – Κάμαλα στο μικροσκόπιο

Στην άβυσσο της παραπληροφόρησης

Η εμφάνιση του Τραμπ στο ντιμπέιτ «ήταν σαν μια ανάρτηση στο 4chan που ζωντάνεψε», δήλωσε ο Jake Tapper του CNN. Είναι μια εύστοχη αναλογία.

Το 4chan, κάποτε ένας ακίνδυνος διαδικτυακός πίνακας μηνυμάτων για τους λάτρεις των anime στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν αφαιρείς τις προστασίες από έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, με μόνο μια χούφτα μέλη της κοινότητας να τον ρυθμίζουν. Με την πάροδο των ετών, το 4chan έγινε ένας βόθρος βίας, θεωριών συνωμοσίας και της δικής του ιδιαίτερης μορφής «λευκής υπεροχής των edgelord», όπως το έθεσε το Verge.

Κάνοντας scroll στο Facebook ή στο X, είναι δύσκολο να μην δεις κάποιο από αυτό το χάος να εισχωρεί στην επικρατούσα τάση.

Το spam στο Facebook αυξάνεται και, σε ακραίες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ως όπλο για να εξαπατήσει και να παραπλανήσει τους ανθρώπους – μια αλλαγή που συμπίπτει με μια εσκεμμένη στρατηγική της πλατφόρμας να υποβαθμίσει τις ειδήσεις και την πολιτική, ενισχύοντας παράλληλα το ανούσιο, παραγόμενο από υπολογιστή περιεχόμενο στις ροές των χρηστών.

Η πολιτική των social media

Στο X, το οποίο ο Elon Musk απέκτησε το 2022 και αμέσως μετά αφαίρεσε τις προσπάθειες για τη μετριοπάθειά του, η ρητορική μίσους και οι βίαιες απειλές είναι πλέον θεμιτό παιχνίδι.

Ένας εκπρόσωπος της Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εργάζεται «για την απομάκρυνση και τη μείωση της εξάπλωσης του ανεπιθύμητου περιεχομένου για να διασφαλίσει μια θετική εμπειρία για τους χρήστες» και «αναλαμβάνει δράση εναντίον εκείνων που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την επισκεψιμότητα μέσω μη αυθεντικής εμπλοκής».

Σίγουρα, πάντα υπήρχαν αηδιαστικά και ψεύτικα πράγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διαφορά τώρα είναι το πόσο γρήγορα μετασχηματίζονται σε παραπληροφόρηση, συχνά τροφοδοτούμενη από κείμενο και εικόνες τεχνητής νοημοσύνης που μοιάζουν με ανθρώπους, με λιγότερο προσωπικό που είναι αφιερωμένο στην παρακολούθηση και την απομάκρυνση των ψεύτικων πληροφοριών. Κάποτε, έπρεπε να περάσεις από μια διαδικασία, που επιβλέπονταν από ανθρώπινους συντονιστές, για να πάρεις ένα «επαληθευμένο» σήμα ελέγχου στο Twitter- τώρα, ο καθένας με ή χωρίς ατζέντα να προωθήσει μπορεί απλά να το αγοράσει.

Έπεσε στην δική του «παγίδα»

Κατά κάποιον τρόπο, η πολιτική καριέρα του Τραμπ παρακολουθεί την άνοδο και την υποβάθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά την τελευταία δεκαετία. Ο πρώην σταρ των ριάλιτι έφτιαξε το όνομά του στην πολιτική εν μέρει εκμεταλλευόμενος τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μεταδίδουν ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας στις μάζες, ξεκινώντας με τις ρατσιστικές επιθέσεις του «birther» κατά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Τραμπ: Στημένο υπέρ της Χάρις το debate, θα πληρώσει το τίμημα η Τέιλορ Σουίφτ

Με την εισβολή του το βράδυ της Τρίτης στο ψέμα για τα κατοικίδια, ίσως τελικά να έχει βυθιστεί τόσο βαθιά στον διαδικτυακό βούρκο που δεν μπορεί να δει μέσα από αυτόν.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρώην πρόεδρος δημοσίευσε στην πλατφόρμα Truth Social μια εικόνα που δημιουργούσε η τεχνητή νοημοσύνη και η οποία υπονοούσε ότι η Τέιλορ Σουίφτ τον είχε υποστηρίξει. «Αποδέχομαι», έγραψε στην ανάρτηση.

Φυσικά, επρόκειτο για μια ψεύτικη εικόνα – το ίδιο είδος προφανούς τεχνητής νοημοσύνης που έχει κατακλύσει το Facebook και το X. Είτε ο Τραμπ δεν ήξερε ότι η εικόνα ήταν ψεύτικη, είτε δεν τον πείραζε να λέει ψέματα στους οπαδούς του και να διαιωνίζει την ψεύτικη έγκριση.

Κανένα από τα δύο σενάρια δεν δείχνει ότι τον απασχολεί ιδιαίτερα το πρόβλημα της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Η Taylor Swift, από την πλευρά της, ανησυχεί. Κατά την υποστήριξη της αντιπροέδρου Kamala Harris την Τρίτη, η Swift έγραψε ότι το περιστατικό με τις ψεύτικες εικόνες της «μου έφερε στο μυαλό τους φόβους μου γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους της διάδοσης παραπληροφόρησης».

Υπέγραψε την ανάρτηση αποκαλώντας τον εαυτό της «άτεκνη κυρία με γάτες» – ένα νεύμα στα ευρέως γελοιοποιημένα σχόλια του υποψήφιου αντιπάλου του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς.

naftemporiki.gr