Skip to main content

Αναζητείται… Κομισιόν

REUTERS/Axel Schmidt

Όλοι θέλουν τα σημαντικά χαρτοφυλάκια με τους μεγάλους προϋπολογισμούς, έχοντας Επιτρόπους που θα φροντίζουν για οικονομικά θέματα.

Αν ψάξετε στο λεξικό για τον όρο «παζλ», θα βρείτε έναν ενδιαφέροντα ορισμό: «Το παζλ είναι ένα παιχνίδι υπομονής, στο οποίο προσπαθείτε να συνδυάσετε μεμονωμένα κομμάτια, για να σχηματίσετε ένα σύνολο».

Το «παιγνίδι» αυτό προσπαθεί να παίξει η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να παρουσιάσει τη νέα Κομισιόν, αλλά χρειάζεται περισσότερη υπομονή, από όσο πίστευε.

Η Φον ντερ Λάιεν είχε βάλει προθεσμία ως χθες για να παρουσιάσει τη νέα της ομάδα, όμως το ραντεβού αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Επισήμως, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πώς θέλει να δώσει τη δυνατότητα στο Σλοβενικό κοινοβούλιο να εγκρίνει αύριο τη νέα υποψήφια Μάρτα Κός. Στην πραγματικότητα, η φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να παλεύει με πολλά προβλήματα.

Από τη μία πλευρά, πολλά κράτη της ΕΕ απλώς αγνόησαν την επιθυμία της να ορίσουν ως υποψήφιους μια γυναίκα και έναν άνδρα για τη νέα Κομισιόν και έτσι να διασφαλίσει η φον ντερ Λάιεν την ισότητα των φύλων. Τα περισσότερα κράτη μέλη πρότειναν όμως μόνο έναν υποψήφιο: έναν άνδρα – γεγονός που οδηγεί σε έντονη έλλειψη γυναικών στις Βρυξέλλες. Μόνο η Βουλγαρία συμμορφώθηκε με το αίτημα της φον ντερ Λάιεν.

Δέκα ή 11 γυναίκες Επίτροποι

Όπως έχουν τα πράγματα, οι γυναίκες Επίτροποι θα είναι 10 ή 11. Τα πράγματα πάντως, φαίνονταν χειρότερα πριν. Αλλά η φον ντερ Λάιεν δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής θα το θυμάται αυτό. Ειδικά στην κατανομή των χαρτοφυλακίων των Επιτρόπων .Αλλά εδώ οι πιέσεις είναι μεγάλες. Ιδίως από τις πιο ισχυρές χώρες.

Όλοι θέλουν τα σημαντικά χαρτοφυλάκια με τους μεγάλους προϋπολογισμούς, έχοντας Επιτρόπους που θα φροντίζουν για οικονομικά θέματα. Ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία διεκδικούν τέτοιες θέσεις καθώς είναι υπερχρεωμένες.

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι προτείνει μάλιστα ως Επίτροπο και μάλιστα για σημαντικό χαρτοφυλάκιο, τον Ραφαέλε Φίτο από το μεταφασιστικό κόμμα της, Fratelli d’Italia. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να διορίσει τον Φίτο ως έναν από τους τέσσερις εκτελεστικούς αντιπροέδρους της νέας της Επιτροπής. Λέγεται ότι ο μεταφασίστας Φίτο θα είναι υπεύθυνος για την οικονομία και το ταμείο ανασυγκρότησης από την πανδημία, το οποίο είναι προικισμένο με 724 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντιδρούν οι Σοσιαλδημοκράτες

Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί αναταραχή σε πολλούς ανθρώπους στις Βρυξέλλες: Οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν μάλιστα τη φον ντερ Λάιεν ότι αν κάνει κάτι τέτοιο, θα γκρέμιζε ένα «τείχος προστασίας» ενάντια στους ακροδεξιούς λαϊκιστές στην Κομισιόν.Απειλούν μάλιστα να καταψηφίσουν τη νέα Κομισιόν, η επικύρωση της οποίας κινδυνεύει στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι υποψήφιοι Επίτροποι από την Ουγγαρία, τη Μάλτα και την Κροατία είναι επίσης αμφιλεγόμενοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φον ντερ Λάιεν κινδυνεύει «να χάσει τους εταίρους της», όπως προειδοποίησε με μια εμπρηστική επιστολή της η Ιράτχε Γκατθία Πέρες, επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες, η συντηρητική επικεφαλής της Κομισιόν δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Η νέα Επιτροπή της ΕΕ θα μπορούσε να απορριφθεί στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία

Από τα μέσα Οκτωβρίου, όλοι οι διορισμένοι Επίτροποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο παρελθόν, ορισμένοι υποψήφιοι καταψηφίστηκαν. Ολόκληρη η νέα Επιτροπή αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια τον Νοέμβριο και το αποτέλεσμα παραμένει ασαφές.