Skip to main content

Η Γερμανία παίρνει εκδίκηση για τις βολές του Τραμπ: Το καυστικό υστερόγραφο

REUTERS/Brian Snyder

Από τον λιγνίτη στους σκύλους και τις γάτες

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε ίσως βρεθεί στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ όσο ήταν πρόεδρος από τη Γερμανία. Τώρα το Βερολίνο βρήκε την ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή του έναντι του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Κατά τη διάρκεια του debate με την Κάμαλα Χάρις, στο οποίο ήταν ο ηττημένος της βραδιάς, αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία αναγκάστηκε να επιστρέψει στον λιγνίτη.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους με μία ανάρτηση στο Χ, στην οποία μάλιστα δεν δίστασε να τρολάρει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για τον εξωφρενικό ισχυρισμό του περί μεταναστών που τρώνε κατοικίδια.

«Είτε σας αρέσει είτε όχι: Το ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας είναι πλήρως λειτουργικό, με το ποσοστό των ανανεώσιμων στο μείγμα να υπερβαίνει το 50%. Και κλείνουμε – δεν χτίζουμε – εργοστάσια λιγνίτη και πυρηνικής ενέργειας. Ο λιγνίτης θα είναι εκτός δικτύου το αργότερο έως το 2038.
ΥΓ: Επίσης δεν τρώμε γάτες και σκύλους. #Debate2024».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έκανε retweet την ανάρτηση, σχολιάζοντας: «Νέα εργοστάσια λιγνίτη; Με κανέναν τρόπο!».

Οι απειλές του Τραμπ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έχει επισήμως εκφράσει στήριξη στην υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά μίας άλλης χώρας. Ωστόσο τον Ιούλιο την εξήρε ως «ικανή και έμπειρη πολιτικό, που ξέρει πολύ καλά τι κάνει». Για τον Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφύγει το όποιο σχόλιο.

Να θυμίσουμε ότι η Γερμανία δεχόταν αλλεπάλληλες βολές κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ με αφορμή το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ, αλλά και τις χαμηλές δαπάνες της χώρας για την άμυνα. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επιβάλλει υψηλότερους δασμούς σε συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν θα τηρήσουν τη δέσμευση για τις αμυντικές δαπάνες.