Skip to main content

Seal Team 6: Η επίλεκτη μονάδα καταδρομέων που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν εκπαιδεύεται για κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν

REUTERS/Kim Hong-Ji

Η Seal Team 6 είναι η ελίτ των ελίτ του στρατού των ΗΠΑ,  μαζί με την περίφημη Delta Force, αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι FT.

Η επίλεκτη  Seal Team 6, η μυστική μονάδα καταδρομέων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που ανέλαβε και πέτυχε την εξόντωση του Μπιν Λάντεν το 2011, εκπαιδεύεται για το σενάριο που θα χρειαστεί να βοηθήσει την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής από την Κίνα.

Όπως αναφέρουν οι FT, επικαλούμενοι άτομα με γνώση του θέματος, η επίλεκτη ομάδα που κατά καιρούς έχει αναλάβει μερικές από τις πιο ευαίσθητες και δύσκολες αποστολές του αμερικανικού στρατού, εκπαιδεύεται για μια σύγκρουση στην Ταϊβάν εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο στο αρχηγείο της (Dam Neck) περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ουάσιγκτον.

Οι προετοιμασίες έχουν αυξηθεί από τη στιγμή που ο Φιλ Ντέιβιντσον, διοικητής των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, δήλωσε το 2021 ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν βεβαίως ότι η σύγκρουση με την Κίνα «δεν είναι ούτε επικείμενη ούτε αναπόφευκτη», αλλά ο αμερικανικός στρατός έχει επισπεύσει τις προετοιμασίες του καθώς και ο κινεζικός στρατός εκσυγχρονίζεται τάχιστα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην εντολή του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ να έχει τη δυνατότητα να καταλάβει την Ταϊβάν μέχρι το 2027.

Η Seal Team 6 είναι η ελίτ των ελίτ του στρατού των ΗΠΑ,  μαζί με την περίφημη Delta Force.

Το Πεντάγωνο τα τελευταία χρόνια έχει αποστείλει περισσότερες τακτικές ειδικές δυνάμεις στην Ταϊβάν με για αποστολές που περιλαμβάνουν την παροχή εκπαίδευσης στον στρατό της Ταϊβάν.

Υπό άκρα μυστικότητα

Οι δραστηριότητες της Seal Team 6 είναι άκρως μυστικές ευαίσθητες καθώς οι μυστικές της είναι πάντοτε διαβαθμισμένες στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, η οποία σπάνια συζητά περί Seal Team 6, παρέπεμψε τις όποιες ερωτήσεις με τα επιχειρησιακά σχέδια στην Ταϊβάν στο Πεντάγωνο, το οποίο δεν σχολίασε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος της Διοίκησης αρκέστηκε να πει (οι άνδρες) «προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται γενικώς για ένα ευρύ φάσμα απρόβλεπτων καταστάσεων».

Καθώς η απειλή από τρομοκρατικές ομάδες έχει υποχωρήσει, οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και ο υπόλοιπος στρατός των ΗΠΑ μαζί με τις μυστικές υπηρεσίες εστιάζουν όλο και περισσότερο στην Κίνα.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς δήλωνε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι το 20 τοις εκατό του προϋπολογισμού του οργανισμού απορροφάται σε υποθέσεις σχετικές με την Κίνα, σημειώνοντας αύξηση 200 τοις εκατό σε διάστημα τριών ετών.

«Το ότι η Seal Team 6 σχεδιάζει πιθανές αποστολές που σχετίζονται με την Ταϊβάν δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», δηλώνει από την πλευρά του και ο Σον Νέιλορ, συγγραφέας του Relentless Strike, ενός βιβλίου για την Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

«Κόλαση χωρίς στρατιώτες»

«Με τον επαναπροσανατολισμό του Πενταγώνου τα τελευταία χρόνια στον ανταγωνισμό από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, ήταν αναπόφευκτο ότι ακόμη και οι πιο ελίτ αντιτρομοκρατικές μονάδες του στρατού θα αναζητούσαν ρόλους σε αυτήν την αρένα».

Η Ουάσιγκτον είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει την Ταϊβάν να παρέχει τη δική της άμυνα βάσει του νόμου που διέπει τις σχέσεις της με την Ταϊβάν. Ωστόσο η αμερικανική διπλωματία  εδώ και καιρό κρατά μια μάλλον ασαφή στάση, για τον εάν και πώς οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, εάν χρειαστεί.

Δεν λείπουν όμως και πιο σκληρές δηλώσεις όπως αυτή του ναυάρχου Σάμιουελ Πάπαρο, επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ: Πρόσφατα προειδοποίησε ότι ο αμερικανικός στρατός θα μετατρέψει το στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει την Ταϊβάν από την Κίνα, σε «κόλαση χωρίς στρατιώτες» εάν ποτέ το Πεκίνο αποφάσιζε να επιτεθεί, υπονοώντας μια επιχείρηση με μη επανδρωμένα υποβρύχια, πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη απέναντι στις κινεζικές δυνάμεις.