Skip to main content

Ρώσος ειδικός ζητά ισχυρότερη πυρηνική απειλή από τη Μόσχα

REUTERS/Sergey Pivovarov

Ο Καραγκάνοφ, που ηγείται του ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, υποστηρίζει ότι η  Μόσχα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια περιορισμένη πυρηνική επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας

Η Μόσχα πρέπει να καταστήσει  ξεκάθαρα την προθυμία της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, υποστηρίζει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας σε θέματα Εξωτερικής πολιτικής Σεργκέι Καραγκάνοφ. « Ο κύριος στόχος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας θα πρέπει να είναι ότι όλοι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εχθροί να πειστούν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Καραγκάνοφ στη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Ο Καραγκάνοφ, που ηγείται του ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, υποστηρίζει ότι η  Μόσχα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια περιορισμένη πυρηνική επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας. «Το σημερινό δόγμα και πολιτική στον τομέα της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απλώς ανεύθυνο, καθώς έχει παραμείνει στο πλαίσιο των δεκαετιών του 1960 και του 1970. Αυτό το δόγμα ουσιαστικά απενεργοποιεί – κατά 99,9%- το πιο ισχυρό εργαλείο της στρατιωτικής και εξωτερικής μας πολιτικής στο οπλοστάσιο. Αυτό δεν είναι μόνο λάθος, αλλά και άκρως ανεύθυνο», ισχυρίζεται ο Ρώσος ειδικός.

«Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν για αυτό το εργαλείο της πολιτικής μας, δηλαδή για την πυρηνική ασπίδα. Αυτή είναι μια τεράστια ιστορία ηρωισμού και αφοσίωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου, της πείνας και της δύσκολης ανάκαμψης. Αλλά ξαφνικά και απροσδόκητα αποφασίσαμε να το ξεχάσουμε», τονίζει ο Καραγκάνοφ και προσθέτει: «Ηρθε η ώρα να δηλώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε μαζικές επιθέσεις στο έδαφός μας, με πυρηνικό πλήγμα. Αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε κατάληψη της επικράτειάς μας.

Στο νέο δόγμα είναι απαραίτητο να εισαχθεί η έννοια της «πυρηνικής κλιμάκωσης» έτσι ώστε να προηγούνται τέτοια βήματα από βήματα που θα έπειθαν έναν υπό όρους ή πραγματικό εχθρό ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα»!

«Τρίτος Παγκόσμιος»

Σύμφωνα με τον Καραγκάνοφ , «ο κύριος στόχος του δόγματος θα πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί αντίπαλοι θα είναι βέβαιοι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Αυτό δεν είναι μόνο το καθήκον μας απέναντι στη χώρα μας και στους πολίτες μας που τώρα πεθαίνουν στα μέτωπα και ακόμη και τώρα σε ειρηνικές πόλεις, είναι καθήκον μας απέναντι στον κόσμο. Εάν δεν επανενεργοποιήσουμε την πυρηνική αποτροπή, ο κόσμος θα πέσει σε μια σειρά πολέμων που αναπόφευκτα θα αποκτήσουν πυρηνικό χαρακτήρα και θα καταλήξουν σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο».

Σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα «το σημερινό δόγμα αποτυγχάνει να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικό και φτάσαμε στο σημείο να πιστεύουν οι αντίπαλοί μας ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σχεδόν σε καμία περίπτωση. Όταν πριν από ενάμιση χρόνο αρχίσαμε να μιλάμε για την ανάγκη να ενισχύσουμε το πυρηνικό μας δόγμα, και μπορώ να πω ότι συνέβαλα ενεργά σε αυτή τη συζήτηση, σιώπησαν. Οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει τελείως τα μυαλά τους, δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν και έχουν ξεχάσει τι είναι πόλεμος. Οι Αμερικανοί άρχισαν να συμπεριφέρονται πολύ πιο προσεκτικά», υποστηρίζει ο Σεργκέι Καραγκάνοφ.

«Όπλα ειρήνης» τα πυρηνικά

Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό, «τα πυρηνικά όπλα είναι, πρώτα και κύρια, όπλα ειρήνης και πρόληψης πολέμου. Για πολλές δεκαετίες, μάς εξυπηρέτησαν με αυτόν τον τρόπο…Υπάρχουν αρκετές ομάδες ανθρώπων που δεν αποδέχονται την ιδέα της χρήσης πυρηνικών όπλων και συμφωνώ εν μέρει με τα επιχειρήματα ορισμένων από αυτούς. Κατανοώ ότι η απόφαση για χρήση πυρηνικών όπλων, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει στο θάνατο αθώων ανθρώπων, είναι ένα τρομερό βήμα. Αλλά το να κατέχεις πυρηνικά όπλα και να μην μπορείς να πείσεις τον αντίπαλό σου για την προθυμία του να τα χρησιμοποιήσει είναι αυτοκτονία», ισχυρίστηκε ο Σεργκέι Καραγκάνοφ.